top of page
  • Marta Dušková

Co jsou doplňky stravy?

V současné době je běžné nadužívání doplňků stravy a všechna reklamní sdělení se snaží každý den člověka přesvědčit, že život a zdraví není kvalitní bez užívání doplňků stravy. Ale je to tak skutečně?



Národní zdravotnický informační portál se právě tímto tématem zabývá a propaguje názor, že běžně lidem stačí ke kvalitní výživě kvalitní vyvážená strava a není nutné užívat tobolky s vitamíny, minerály a dalšími látkami.

Výjimkou jsou těhotné a kojící ženy a lidé, kteří mají nedostatek některých důležitých látek nebo lidé v rekonvalescenci po nějakém větším lékařském zákroku. A samozřejmě vrcholoví sportovci. Při běžném sportování není nutné doplňky stravy užívat.



Při sportu jsou časté argumenty pro užívání těchto preparátů regenerace, udržení zdraví, zvýšení kondice. Ale ani tady jako jinde neplatí čím více, tím lépe, protože nadbytek živin nezvyšuje výkonnost, neurychluje regeneraci ani nepodporuje zdraví. Užívání by mělo být vždy konzultováno s odborníkem, lékařem nebo lékárníkem. Navíc v případě užívání nějakých léků mohou doplňky stravy jejich účinky posilovat nebo naopak zeslabovat.

Na doplňcích stravy musí výrobce uvádět tyto údaje:

  1. doporučená denní dávka produktu,

  2. upozornění na nebezpečí překročení doporučené denní dávky,

  3. upozornění, aby produkt nebyl používán jako náhrada vyvážené stravy,

  4. upozornění, aby byl produkt skladován mimo dosah malých dětí.

 Nesmí být uváděno tvrzení, že produkt zabraňuje vzniku nějakého onemocnění či jej léčí a není potvrzena ani podpora obranyschopnosti. Nejsou ani určeny k prevenci nemocí.

 

„Doplňky stravy jsou volně prodejné a nepodléhají ani zdaleka tak přísnému testování jako léky. Tím lze vysvětlit případné rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají třeba i pod stejným (nebo velmi podobným) názvem. Výrobci navíc nemusí nijak prokazovat účinnost doplňků stravy. Zvláště na pozoru byste se měli mít při objednávání z internetu a také při nákupu výrobků, které jsou inzerovány jako „zázračné léky“ apod. Státní zdravotní ústav (SZÚ) posuzuje pouze bezpečnost a zdravotní nezávadnost doplňků stravy, a to na základě předložené dokumentace a výsledků laboratorních analýz.

Užívání doplňků stravy by však v každém jednotlivém případě mělo být konzultováno s lékařem. V případě sportovců by se o doplňcích stravy mělo uvažovat pouze tehdy, pokud jsou trénink, výživa i regenerace již nastaveny optimálně a není možné dále zvýšit příjem živin. Rozhodně se nedoporučuje „preventivní“ užívání doplňků stravy, které by mělo doplnit chybějící živiny v přirozené stravě nebo kompenzovat špatné stravovací návyky. I doplňky stravy totiž lze předávkovat, a kromě toho může docházet k lékovým interakcím (pokud člověk nějaké léky užívá)“.

 

Podrobné informace k doplňkům stravy jsou zveřejněny na webu NZIP v mnoha článcích, například Doplňky stravy ve sportu: základní informace | NZIP nebo Doplňky stravy ve sportu: kdy je užívat, kdy ne? | NZIP a další.

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page