top of page
  • Marta Dušková

Co lidi baví na extrémních a rizikových sportech?

Provazochodec ve vysoké výšce přechází dlouhé lano, skálolezec zdolává strmou skálu bez jištění či mladík na kole na úzké lávce mezi stromy. Co lidi baví na extrémních a rizikových sportech?



Možná je to snaha něco dokázat, zažít napětí nebo jen být teď a tady a vyčistit si hlavu… Určitá míra rizikového chování pomáhá mladým lidem objevovat svět, proměnit nejistotu v pocit jistoty, jde o posouvání vlastní hranice či získávání sebevědomí. Na jedné straně jsou tito lidé obdivováni a na druhé straně kritizováni jako hazardéři.

Neexistuje přesná hranice, kde končí normální sport a začíná extrémní či rizikový sport. Některé typy extrémních sportů se často vyvinou z běžných sportů. Tímto zajímavým tématem se zabývá Národní zdravotnický informační portál v článku Extrémní a rizikové sporty | NZIP.


„Rizikové sporty: sporty s potenciálně vysokým rizikem, např. sólolezení (tedy lezení po skále bez jištění), slacklining ve velkých výškách, strmé sjezdy na horském kole, base jumping atd. Typický rizikový sport se vyznačuje tím, že chyby mohou snadno vést k vážným nebo dokonce smrtelným úrazům.


Extrémní sporty: sporty, jejichž cílem je velmi vysoký vytrvalostní výkon. Typickými příklady jsou závody na dlouhé vzdálenosti (ať už v běhu, cyklistice nebo plavání, případně kombinace všeho), ultramaratony v extrémních podmínkách atd.

Takzvané „adrenalinové sporty“ lidé vyhledávají kvůli vzrušujícím zážitkům, a obvykle je k nim potřeba určité technické vybavení. Typickým příkladem je bungee jumping. Pro tyto „sporty“ člověk nepotřebuje žádný předchozí trénink“.


Statistika úrazů při rekreačních sportech ukazuje, že nejvíce nehod a zranění se stává při běžných sportech, například při fotbale, lyžování či snowboardingu. Častěji utrpí zranění muži než ženy. Je to pravděpodobně tím, že muži jsou ve sportu více orientování na výkon a soutěžení než ženy.



V článku je dále možné najít odpovědi na další otázky. Jak nebezpečné jsou extrémní nebo rizikové sporty? Proč se lidé věnují extrémním a rizikovým sportům? Je možné se něco naučit od lidí, kteří provozují extrémní a rizikové sporty?



Extrémní a rizikové sporty mohou přinášet natolik silné prožitky, že se k nich chce člověk opakovaně vracet a někteří lidé si mohou vypěstovat určitý druh závislosti Závislost na sportu: co to je? | NZIP.


Na závěr jen připomínka na pojištění. Některé druhy extrémních sportů však pojišťovny nepojišťují.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page