top of page
  • Marta Dušková

Co všechno se může stát…

Skutečný příběh aneb když důvěryhodná instituce jedná v rozporu se zákonem. Bez právní pomoci organizace Člověk v tísni by nepochopitelné a nespravedlivé jednání pojišťovny pokračovalo dál. A tohle se může stát komukoliv, proto je dobré se s příběhem seznámit.



Celý příběh je zveřejněn na webu organizace Člověk v tísni v článku Nic nedlužila, přesto jí VZP srážela na exekuci - Člověk v tísni (clovekvtisni.cz).


V uvedeném příběhu bylo na počátku zjištění, že vymáhání dluhu bylo roky neoprávněné a pojišťovna i exekutorský úřad postupovaly v rozporu se zákonem. Poté nastal boj o zastavení exekuce, ale jednání pojišťovny v rozporu s dobrými mravy pokračovalo.


„Námitka promlčení vznesená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou byla nejenže v rozporu s dosavadní rozhodovací praxí soudů, ale navíc i v rozporu s dobrými mravy, protože jak pojišťovna, tak exekutorský úřad roky postupovaly v rozporu se zákonem. Na místě by bylo uznání pochybení a vrácení neoprávněně vymožených peněz klientce bez dalších obstrukcí. Je na pováženou, že bez právního zastoupení by klientka byla bez šance uspět,“ podotýká advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová.


Citace z článku.


Peníze byly klientce vráceny teprve po obdržení předžalobní výzvy pojišťovně. Je ovšem smutné, že bez pomoci by člověk, i když je v právu, neuspěl.


Foto je pouze ilustrační

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page