top of page
  • Marta Dušková

Další z cyklu benefičních koncertů se rozezní kostelem sv. Linharta

Benefiční koncert na obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově se uskuteční v sobotu 7. října v 18 hodin.



Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na benefiční koncert v podání Aleny Maršíkové (varhany) a Lenky Harigelové (soprán). Na programu jsou mimo jiné improvizace starých mistrů.


Dobrovolné vstupné bude použito na obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově. Podrobné informace k obnově varhan Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově (provarhanycitov.cz).


"Varhany od Karla Eisenhuta v Cítově patří k jedněm z nejkvalitnějších raně romantických nástrojů nejen v širokém okolí, ale v Čechách vůbec. Mladý varhanář Eisenhut u nich uplatnil řadu inovací a technických novinek, které si osvojil při pobytu v Anglii, např. v konstrukci traktury a spojek a např. žaluziová skříň je zde použita vůbec poprvé na území ČR! Po zvukové stránce se jedná o mimořádně hodnotný nástroj, na který je možné, ačkoliv není nikterak velký – interpretovat prakticky veškerou klasickou varhanní literaturu. Nástroj byl vybrán jako jeden ze stěžejních, dokumentující vývoj varhanářství v českých zemích a byl v r. 2014-16 předmětem podrobného organologického výzkumu a dokumentace v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury."


Výňatek z posudku cítovských varhan od diecézního organologa Štěpána Svobody, 2019



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page