top of page
  • Marta Dušková

Den plný zážitků a splněných přání na škole Jungmannovy sady

Žákovský parlament Základní školy Jungmannovy sady v Mělníku několik týdnů připravoval zajímavý projekt Vánoční strom přání pro děti z Dětského domova v Liběchově pod vedením koordinátorek parlamentu Michaely Slánské a Lucie Mrázikové.



Vánoční strom přání se uskutečnil v úterý 19. prosince a pro děti z domova připravili žáci den plný zážitků, kde nechyběl fotbal, čelovka, a nakonec došlo na předání dárků a zpívání Rolniček. Povedlo se splnit přání dětem, které nemohou trávit Vánoce se svojí rodinou. Mezi dárky pro osm dětí, chlapci ve věku od 9 do 17 let, na které se složili jednotlivci i celé třídy, bylo například lego, auta na ovládání, brankářské rukavice, kufřík s pastelkami či sada kuchyňských nožů pro nejstaršího Lukáše, který se učí kuchařem.

Žákovský parlament funguje na škole už delší dobu, ale letos v září se vedení či koordinace ujaly Michaela Slánská a Lucie Mráziková. V parlamentu jsou zástupci jednotlivých tříd, jeden zástupce od 4. do 9. třídy, takže je tam kolem 18 žáků.



Čím se žákovský parlament zabývá?

„Chceme parlament vést a aby se i děti samy vedly k demokratickému cítění, ke vzájemnému respektu, k pochopení občanské společnosti, jak funguje. Parlament se zabývá celkově děním ve škole a myšlenkou, jak prezentovat školu veřejnosti. Pořádat různé akce v rámci školy, aby to motivovalo žáky, aby se zapojovali do školního dění víc než obvykle, aby měli možnost se ve škole podílet na jejím rozvoji a dělali dobré jméno škole na venek“, vysvětluje Michaela Slánská.

 

Mohou nějakým způsobem zasahovat či se vyjadřovat k některým záležitostem na škole?

„V rámci parlamentu vždy na začátku schůzky mají prostor říct, co je trápí, co je tíží a v parlamentu mohou rozvinout svoje nadání. Jsou tam děti, které vytvoří k akci krásný plakát, výtvarně hezky zpracovaný, někdo se zase projeví jako organizační typ, osloví v případě potřeby nějaké instituce či firmy, které jsou zapotřebí. Chtěly jsme v parlamentu dát žákům prostor, aby uplatnili své schopnosti, pro které není v rámci vyučování tolik prostoru. Vyjadřují se k tomu, co by chtěli zlepšit, co jim ve škole chybí, na druhou stranu jsme z toho nechtěly udělat místo stížností, aby parlamenťáci měli chuť pořádat akce, které tu školu oživí. Mám jeden příklad za všechny. Od loňského roku máme ve škole automat se zdravou výživou, abychom dodržovali „pamlskovou“ vyhlášku, což chlapcům na druhém stupni ve vývinu už nestačí. Projevili přání, že by chtěli automat na bagety. My jsme jim řekly, tak to sežeňte a bude automat na bagety. V deváté třídě si tedy vzali za úkol sehnat poskytovatele a oslovit je, a pokud dostanou konkrétní nabídku, s tou už pak můžeme jít za panem ředitelem, jestli by byl ochoten na něco takového přistoupit. Musí se o to prostě zasloužit sami. Což je přesně to, k čemu je chceme vést. Parlament zastupuje předseda, což je žák osmé třídy, který pak jedná přímo s vedením školy. My jsme samozřejmě s ním, ale to nejdůležitější je na něm“, podotýká Lucie Mráziková.

 

Michaela Slánská doplňuje: „Od června jsme Školou pro demokracii a velký podíl na správném nasměrování našeho parlamentu má Základní škola Byšice, která již má zkušenosti s projektem Škola pro demokracii. Dokonce získali ocenění jako nejlepší parlament v republice. S byšickou školou bychom rádi spolupracovali do budoucna. Je to naše inspirace“.

 

Parlament má za sebou i další akce v letošním roce kromě Vánočního stromu přání. Jednou ze zajímavých akcí byl květnový No Backpack day, který měl připomenout miliony dětí, které musí chodit do školy několik kilometrů a učebnice si nesou v ruce. Tak si děti na škole na jeden den vcítily do těchto dětí a šly do školy bez aktovek. Nesly učebnice třeba v přepravce pro kočku, či v různých koších, někdo měl basu od piva, různé krabice apod.

 

Informace k projektu Vánoční strom přání jsou i v článku Vánoční strom přání aneb děti dětem… (kanalem.com).

 

Použité fotografie archiv školy



148 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page