top of page
  • Marta Dušková

Dny evropského dědictví v Dolních Beřkovicích otevřou brány zámku

Dny evropského dědictví v Dolních Beřkovicích se uskuteční v sobotu 16. září a v neděli 17. září.

Poprvé po mnoha letech se v Dolních Beřkovicích otevře i lobkowiczký zámek veřejnosti v rámci sobotního programu. Brány slavnostně otevře pochodové defilé souboru mažoretek a návštěvníci se mohou těšit i na jejich vystoupení na zámeckém nádvoří. Zazní historické pochody Johna Philipa Sousy a dolnobeřkovického rodáka Karla Drgutina Čížka. Poté budou následovat prohlídky zámku.


Připravena je panelová výstava věnovaná historii a výzdobě zámecké kaple, promítání videopásma o poslední dolnobeřkovské lobkowiczké princezně Leopoldině Dobrzenské z Lobkowicz a také prezentace lobkoviczkého rodokmenu genealoga a šéfredaktora magazínu Historická šlechta.cz Jana Drocára.

Zámecká kaple bude patřit zádušní mši za Leopoldinu Dobrzenskou z Lobkowicz (1926-2021), kterou bude celebrovat farář Martin Brousil z římsko-katolické farnosti v Roudnici nad Labem.


Koncert Pražského kytarového kvarteta ve velkém salonu zámku bude vrcholem slavnostního odpoledne, jehož součástí bude i udílení čestných ocenění Beřkovický patriot.


Sobotní program bude uvádět rozhlasová publicistka a moderátorka Daniela Brůhová. V zámeckém parku si mohou vyžít i děti na dětském hřišti s houpačkami, skluzavkami a prolézačkami.


Nedělní program Dnů evropského dědictví bude pokračovat ve víceúčelovém kulturním prostoru Salon Bondy 0039 a vzpomínkové odpoledne se ponese v duchu ústředního motta EHD 2023 Život v památkách.


Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu historických fotografií a dokumentů a poslechnout si vzpomínky majitelů a nájemců v prostoru bývalé zemědělské usedlosti. Odpoledne oživí zpěvem a hrou na akordeon Jaroslava Kopecká a moderátorem vzpomínkové posezení bude Milan Kinkor. Připraveno je občerstvení a prodej publikací a suvenýrů.


Vstup pro návštěvníky je pro oba dny zdarma.

Zdroj informací a fotografie Vladimír Borecký za organizační tým EHD Dolní Beřkovice



319 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page