top of page
  • Marta Dušková

Domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí pravděpodobně vznikne v Obříství na Mělnicku

Aktualizováno: 4. 4.


Omluva: Původně byly uvedeny na webu kraje Ovčáry, nyní Obříství a původní aktualita zmizela.


Zastupitelstvo Středočeského kraje jednalo o vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb již v lednu, ale tehdy žádost nebyla schválena z důvodu nedostatečného počtu zastupitelů. Nyní v březnu bylo schváleno vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb, a tedy i k budoucímu zařazení do Sítě poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje, pro Občanské zdravotně sociální sdružení Medikum z.s. a jejich projekt Domov Labe – domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí.



Poskytnutí dotace na domov v rámci výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky je závislé právě na vydání příslibu Středočeského kraje. Domov by měl mít 18 lůžek pro cílovou skupinu osob se zdravotním postižením především Parkinsonovou nemocí.



Důvody podpory projektu vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „Jsem rád, že po lednovém neschválení žádosti, kdy chyběl větší počet zastupitelů, se podařilo příslib tentokrát schválit. Specializovaná zařízení podobného typu nejen ve Středočeském kraji zcela chybí. Současná nabídka pobytových sociálních služeb pro osoby s Parkinsonovou nemocí se omezuje na pacienty v důchodovém věku, kteří jsou v lepším případě umísťováni do specializovaných oddělení pro parkinsoniky v domovech seniorů, v horším případě na oddělení s pacienty s Alzheimerovou chorobou. To je pro ně extrémní psychickou zátěží, protože tato nemoc neomezuje duševní schopnosti nemocného. Tato nemoc se navíc projevuje i u výrazně mladších osob a pobytové sociální služby pro osoby v produktivním věku u nás neexistují. DOMOV LABE bude tedy unikátním zařízením, které mimo jiné přinese možnost ověření provozu v praxi, což může napomoci rozvoji dalších obdobných projektů. Jeho význam tedy není pouze v nově vzniklé, a v ČR jediné, lůžkové kapacitě pro pacienty i do 65 let, ale i jako možného metodického centra“.



Parkinsonova choroba je chronické neurodegenerativní onemocnění, které je způsobeno nedostatečnou tvorbou dopaminu v mozku. Tato látka funguje jako neuropřenašeč a při jejím deficitu přestane nervový systém správně pracovat.

Na počátku nejsou příznaky choroby specifické: únava, bolesti zad, zácpa, poruchy čichu, těžké nohy, pomalá chůze, deprese... Pro rozvinutou nemoc je typický nekontrolovatelný třas končetin, neschopnost se pořádně hýbat a chodit, ztráta mimiky, špatná rovnováha, psychické změny (deprese, úzkost, někdy i demence). Nemocný je nakonec odkázán na pomoc druhých.

Nemoc nelze léčit ani zpomalit. Některé léky a zákroky dokáží pouze zmírnit příznaky a částečně zlepšit život nemocného. Statistiky ukazují na stoupající trend tohoto onemocnění a nejedná se jen o seniory. Nemoc zasahuje i podstatně mladší lidi.

 

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page