top of page
  • Marta Dušková

Dvanáct příběhů, dvanáct osudů na náměstí Míru pro paměť národ

Na náměstí Míru v Mělníku je k vidění výstava Střední Čechy v Paměti národa. Jedná se o putovní výstavu, která končí svoji cestu právě ve městě Mělník.

Expozice prezentuje dvanáct příběhů z období války, okupace a totality, které se odehrály na významných místech Středočeského kraje (mezi nimi je i město Mělník) a všechny nějakou souvisí s tím, co se právě děje na Ukrajině.


Jsou to příběhy rodilých Středočechů či těch, kteří v regionu prožili rozhodující okamžiky svého života. Jsou to vzpomínky na hrůzy druhé světové války, nacismu a holocaustu, na protinacistický odboj a lidskou statečnost. Příběhy posledních válečných bojů a slepé poválečné odplaty či vzpomínky na život za železnou oponou, komunistické pracovní tábory a sovětskou okupaci v roce 1968.


Příběhy pamětníků, které by neměly být zapomenuty.

Výstavu je možné si prohlédnout do úterý 14. listopadu.

Autorem a kurátorem výstavy je Jan Blažek. Putovní výstava byla prvně k vidění v srpnu na hradě Točník, poté ve městech Milovice, Příbram a Kutná Hora a v Mělníku své putování končí.

Výstava vznikla díky finanční podpoře Středočeského kraje. Podrobné informace k výstavě jsou na webu Výstava Střední Čechy v Paměti národa se přesouvá do Mělníku | Post Bellum.


50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page