top of page
  • Marta Dušková

Dětské skupiny budou mít přísnější podmínky

Nová vyhláška hasičů vstoupila v platnost k 1. srpnu 2023, účinnost má ale odloženu na 1. ledna 2025. Do té doby budou muset mít dětské skupiny všechny náležitosti vyhlášky splněny, a především se jedná o vlastní únikový východ pro každou skupinu. Nově založené dětské skupiny se vyhláškou musí řídit již nyní. Vyhláška zřejmě zkomplikuje provoz a otevírání nových dětských skupin.



Novelou i vyhláškou se zabývá i mělnická Dětská skupina Rolnička, která spadá pod Rodinné centrum Kašpárek, která vlastní únikový východ má.

„Loňská novela nám podmínky provozu opravdu dost ulehčila s tím, že máme finanční jistotu. Je potřeba vždy jen podat v aplikaci hlášení obsazenosti za uplynulý měsíc a případně zažádat o nový příspěvek, to je vše. Je i větší důraz na standardy kvality, ale troufnu si říct, že až na pár detailů, jsme tyto podmínky splňovali již dříve“, říká Petra Hanlová, koordinátorka Rodinné centra Kašpárek a Dětské skupiny Rolnička.


Do skupiny Rolnička chodí denně 12 dětí, především ve věku 2-3 let. Tento rok pracují s 20 dětmi, kdy někteří rodiče využívají flexibilní docházku a děti chodí do školky třeba jen 2x až 3x týdně. Někdo využívá celotýdenní docházku.

Co se týká provozu v DS, odpovídá Petra Hanlová: „Režim v naší DS je v podstatě dost podobný, jako v MŠ. U nás jsme více zaměření na pomoc se sebeobsluhou, jelikož děti jsou opravdu maličké. Na rozdíl od MŠ však nevzděláváme, ale pečujeme. Fungujeme od 6:45 do 16:15 hodin. Děti přicházejí do 8:00 hodin, probíhá volná hra, poté přibližně 20 minut je řízená činnost, děti sedí v kroužku, kdy se pozdravíme, učíme se/opakujeme svá jména, říkáme si říkanky a cvičíme prostřednictvím písniček, které jsou zaměřené na protažení. Po kruhu je hygiena, následně svačina a po svačině odcházíme ven. V prvních měsících po nástupu navštěvujeme hlavně naši kašpárčí zahrádku, jelikož jsou děti nové, učíme je především chodit pohromadě, aby nikam neutíkaly apod. (Chodíme venku za šňůrku, které se děti drží). Po vycházce nás čeká opět hygiena a oběd. Po obědě jdou buď děti domů, nebo od 12-14 spinkají/odpočívají. Následně je pak možné je od 14:30- 16:15 vyzvedávat“.


Provoz Rodinného centra Kašpárek a Rolničky rádi propojují, takže děti ze skupiny navštěvují divadelní představení v Kašpárku nebo si chodí hrát do herničky.


Dětské skupiny budou tedy mít pro provoz o něco přísnější podmínky a některé pravděpodobně skončí ať již z důvodů finančních či nepovolení stavebních úprav ze strany památkářů. Ale Dětská skupina Rolnička to zřejmě nebude a to je dobře.


136 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page