top of page
  • Marta Dušková

Hlasování pro středočeské osobnosti roku je spuštěno. Kdo je nominován z mělnického regionu?

Další ročník Cena hejtmanky, tentokrát pro rok 2022 je spuštěn a již je možné hlasovat pro Cenu veřejnosti.

Cena hejtmanky je udělována každý rok v těchto kategoriích:

Hrdinský čin a společenská odpovědnost

Kultura

Sport

Vzdělávání

Věda a výzkum

Pracovník veřejného sektoru

Podnikatel / podnikatelka

Cena veřejnosti


Nominovaných osobností je sedmdesát a mezi nimi jsou i osobnosti z mělnického regionu:


1) Paní Kateřina Brandýská se zasadila o zřízení Základní školy a Mateřské školy MOVERE v Kralupech nad Vltavou, školy s etickým vzděláváním. Od března 2022 byla v rekonstruované budově školy operativně zřízena dětská skupina pro ukrajinské uprchlíky. Od září 2022 funguje dětská skupina (20 dětí), třída Mateřské školy (20 dětí) a tři třídy prvního stupně (32 dětí). Škola odlehčila městu v tíživé situaci přeplněných škol, přináší model užší spolupráce školy a rodiny.


2) Paní Jitka Čadek Čvančarová se stala v roce 2007 patronkou charitativní organizace DebRa ČR, která poskytuje péči lidem s nemocí motýlích křídel. V roce 2010 zahájila spolupráci s Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF) a v únoru 2015 byla jmenována vyslankyní dobré vůle UNICEF v České republice. Miluje své rodiště Mělník a s obyvateli Mělníka je stále v kontaktu.


3) Paní Lucia Dittrtová vede dobrovolnicky již několik let sportovní kroužky ve Vysoké. Stála při obnovení Sokola, který se věnuje osvětě nejen v oblasti sportovní, ale zahrnuje mimoškolní a enviromentální vzdělávání.


4) Paní Barbora Mikel Kršmaru rozhýbala v Nelahozevsi, kde žije teprve krátce, mnoho lidí ke sportu. Aktivně se zapojila do akce Rozběhejme Česko a vytvořila v Nelahozevsi i běžeckou skupinu. V té aktivně pomáhá trénovat místní obyvatele, kteří díky ní objevili lásku k běhání. Sport pak paní Barbora propojuje i s charitou. Zorganizovala dobročinný běh Nelahozeveská pětka, díky čemuž se vybralo 18 tisíc korun na pomoc Matyáškovi, který má mozkovou obrnu.


5) Paní Lenka Procházková z Veltrus je od prosince 2014 zařazena v evidenci osob Krajského úřadu Středočeského kraje, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu. Od zařazení do současné doby pečovala celkem o 17 dětí převážně ze Středočeského kraje. Jako jediná v evidenci se specializuje na péči o děti s vážným zdravotním handicapem, extrémně nedonošené, děti s perinatální zátěží a děti s infaustní prognózou. Jejím benefitem je schopnost zajistit péči současně až o tři děti. Pěstounka se zároveň aktivně podílí na odborných přípravách nových zájemců o náhradní rodinnou péči zajišťovaných Krajským úřadem Středočeského kraje. Také aktivně lektoruje svůj kurz "Pěstounská péče na přechodnou dobu v praxi" akreditovaný ze strany MV a MPSV. Paní Lenka Procházková byla nominována více osobami.


6) Pan Karel Tichý dlouhodobě pečuje o kulturní paměť Dolních Beřkovic, a celého regionu Mělnicka. Bádá a shromažďuje informace a materiály pamětníků, vydal několik publikací o Dolních Beřkovicích a organizuje veřejné akce v této obci, které připomínají slavnou minulost místního lobkowizckého panství. V loňském roce vydal vydal knihu Lobkowiczové dolnobeřkovští - jedinou existující monografii na téma dolnobeřkovické větve rodiny Lobkowiczů. Kromě své výjimečné publikační činnosti zorganizoval navrácení zvonu do kapličky sv. Václava a pomáhal při obnovení sochy Ježíše Krista na kříži nalezené na půdě obecního úřadu a její následné restauraci a umístění do kaple sv. Václava.


Seznam všech nominovaných a hlasování je možné zde Hlasování o cenu veřejnosti - Cena hejtmanky Středočeského kraje 2022 (google.com). Hlasování běží až do 21. února.


Všechny informace k Ceně hejtmanky jsou zveřejněny na Cena hejtmanky | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).


182 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page