top of page
  • Marta Dušková

Hledají se chybějící předměty do expozice v Hrabalově chatě. Nemáte je náhodou doma?

Hrabalova chata v Kersku bude sloužit jako muzeum a veřejnosti by se měla otevřít v březnu 2024 u příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala. Chata je majetkem Středočeského kraje, který chatu odkoupil za 9,9 milionu od majitelů a jeho správcem je Polabské muzeum. Právě tady pravděpodobně spisovatel, který na chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996, napsal Postřižiny, Něžného barbara či Obsluhoval jsem anglického krále.



Část interiéru se nedochovala, proto muzejníci hledají vybavení do expozice. Jedná se o běžné věci denní spotřeby např. lampa, sklenice, lopatka či psací stroj. Věci by měly být opotřebované, s patinou času, mohou být i poškozené, rozbité či slepované, ne nové či nepoužívané. Předměty by měly být aspoň tvarově podobné předmětům, které byly součástí vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let 20. století.


Po rekonstrukci by měla chata získat původní podobu jako za života spisovatele.


Další informace včetně seznamu poptávaných věcí jsou zveřejněny na webu kraje Středočeský kraj - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz) v článku Středočeský kraj a Polabské muzeum se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc při zařizování expozice chaty Bohumila Hrabala v Kersku.


Nabídku některého z uvedených předmětů je možné konzultovat na emailu info@polabskemuzeum.cz.


Seznam věcí je přílohou tohoto článku.



192 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page