top of page
  • Marta Dušková

Jak bezpečné je vaše heslo?

Jak dlouho potrvá hackerovi prolomit vaše heslo? Jak důležité je mít bezpečné heslo na svých účtech, je skloňováno ve všech pádech, přesto se s tím ne každý člověk zabývá.

Bezpečné heslo by mělo obsahovat nejméně deset znaků a složeno z čísel, velkých i malých písmen a případně nějakého symbolu. Heslo by nemělo být stejné, jiné heslo do internetového bankovnictví, jiné heslo na sociální sítě, jiné do emailu atd.

Důležité je i mít zapnuto dvoufázové zabezpečení na svých sociálních sítích, což znamená aspoň mít zadán telefon a v případě, že dojde k přihlášení na sociální síť z jiného počítače než obvykle, přijde na telefon uživatele ověřovací kód, který je nutné pro přístup třeba na facebook zadat, jinak bude přístup odepřen.


Rovněž není bezpečné ukládat si hesla v počítači v excelové tabulce, ale více zabezpečit uložením do nějakého trezoru. Lepší zabezpečení zabrání komukoliv k vytvoření třeba fejkového profilu či odcizení účtu na IG.


V příloze viz níže je přiložena tabulka, která byla zveřejněna v rámci projektu Digiskills na facebooku Digiskills | Facebook.


Tři věci, které je možné udělat hned pro bezpečnější pohyb na internetu:

  1. Nastavení silnějšího hesla

  2. Zapnutí dvoufázového zabezpečení na sociálních sítí

  3. Ukládání hesel do trezoru ne do počítače


Jak na to a co dál, je zveřejněno třeba v Digitálním safari Digitální Safari #14: Jak pracuje expert na bezpečnost | Digiskills.cz, kde je možné najít pomoc a radu.


Podle zprávy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Česká republika slaví v těchto dnech 30 let připojení k internetu.


V tehdejším Československu byla 13. 2. 1992 oficiálně připojena k internetové síti učebna 256 Fakulty elektrotechnické ČVUT. Primárně měl internet sloužit pro přenos informací mezi vědeckými pracovišti a vysokými školami, a to nejen ten český.

Během třiceti let se jeho použití rozšířilo i do běžného života a dnes má internetové připojení podle Českého statistického úřadu 83 % domácností a Česká republika se ve světě řadí na 28. místo v kvalitě digitálního prostředí.


Dnes už si jen málokdo umí představit život bez internetu, je součástí našeho života, ale tím samozřejmě roste i hrozba internetového nebezpečí.


Slovo redaktorky

A jak jsem na tom já? Posledních pár let obstojně, předtím raději nemluvit. Mám celkem složité heslo do internetového bankovnictví, na facebooku mám dvojí zabezpečení atd. Stejná hesla, někdy i uložená trvale mám na e-shopech, kde nakupuju pravidelně např. Tesco, tam mi to nepřijde důležité, pokud někdo chce nakoupit a nákup mi poslat, tak do toho. Platební kartu nemám uloženu vůbec nikde, jaké bývalý bankovní úředník (tedy už je to dávno) nebezpečí znám. Hesla sice nemám uložena v počítači, ale nemám je uložena vlastně nikde. Jsou v mé hlavě, takže při ztrátě paměti jsem víte kde… Ta velmi důležitá hesla si pamatuju. Ostatní a někdy toho využívám ta nedůležitá, získám znovu, pokud jsem je zapomněla.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page