top of page
  • Marta Dušková

Jak se žije a jak to žije na Kokořínsku u Čerta po roce…

Téměř před rokem začátkem srpna 2022 byl na Kokořínsku v obci Vidim v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko otevřen samoobslužný Kvelb u Čerta. Jedinečné samoobslužné občerstvení se nachází v pískovcové skále, kde dýchá minulost.

Autorem originálního nápadu je Miroslav Jehlář, který upravil spolu s manželkou vlastní sklep v pískovcové skále a proměnil jej v krásné a originální místo, kam turisté přijíždějí nejen se občerstvit při svých výletech, ale jezdí si i kvelb prohlédnout a ten rozhodně stojí za návštěvu.


Jak se daří a co nového je po téměř roce v kvelbu, vypráví Miroslav Jehlář: „Když jsem tento nápad realizoval, nevěděl jsem, zda to bude fungovat a jak dlouho. Ale za téměř rok má tento prostor nečekaný úspěch. Dokonce se něco málo vydělalo a peníze jsme vložili zase zpět a do kvelbu se pořídila varná konvice a návštěvníci si mohou uvařit kávu nebo čaj. Umístili jsme zde samostatnou lednici na zmrzliny, ty jsou nejžádanější obzvlášť v těchto parných dnech a pořídili jsme ještě jednu velkou lednici na chlazené nápoje. Dosud jsme nápoje chladili v korytech, do kterých jsem nasypal led, ale ten moc dlouho nevydržel“.


Do kvelbu přibyl i malý zlobivý čert, syn velkého čerta, takže už tento krásný prostor hlídají dva. Ze stropu ve skále ještě vykukuje další čert, ale ten má zákaz vstupu.

„Základní myšlenka založení kvelbu bylo vytvořit místo, které bude odlišné od jiných občerstvení a bufetů, místo, které bude zajímavé, hezké, aby mělo téma a lidé sem rádi chodili. Místo, které by lahodilo oku, a to se myslím povedlo. Vypovídají o tom komentáře, které zde návštěvníci zanechávají. Člověka těší, když vidí, že z návštěvy mají lidé radost. Už jenom proto to stačí dělat. Pro potěšení lidí. Někteří jsou nadšení kromě některých dětí, protože ty do pekla nechtějí…Mám dobrý pocit, že to člověk nedělá zbytečně“, dodává autor a majitel kvelbu.

Manželé Jehlářovi se snaží neustále prostor vylepšovat a vytvořit takový malý samoobslužný luxus. V nabídce je mimo jiné kolem 35 druhů nápojů, takže každý si může vybrat, co má rád.


Návštěvníci jsou jiní, než co se říká o lidech. Jsou féroví a poctiví a velmi vítají tuto samoobslužnou službu a umí ji ocenit. Skupina mladých lidí se nedávno podivovala, že jim je dávána taková důvěra, že se předpokládá, že za svoje občerstvení, za svoji útratu zaplatí. Důvěra je dnes vzácná a možná proto to funguje, nikdo nechce důvěru zneužít.

Kvelb je otevřený celý den, ráno se otevře a na noc zavře kvůli zvířatům, protože tady je možné potkat i divoké prase. Je volně přístupný a samoobslužný v pravém slova smyslu. Lidé si vyberou z nabídky a zaplatí. V prostoru je umístěn ceník a kasa, kde nechybí drobné mince na případné vrácení. Nikde není člověk, který kasíruje, do kasy prostě příchozí vhodí příslušný obnos.


Informace o vzniku kvelbu je možné si přečíst v článku Na Kokořínsku je otevřen jedinečný samoobslužný kvelb (kanalem.com).

670 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page