top of page
  • Marta Dušková

Jak řešit různé životní situace v zahraničí?

Právě teď v době dovolených a pobytů v zahraničí je především aktuální situace, která se týká ztráty či odcizení cestovního dokladu.



Co dělat při ztrátě či odcizení cestovního dokladu? Nejdříve je nutné kontaktovat nejbližší policii a odcizení či ztrátu nahlásit. Požádat o vydání potvrzení a pořídit si dvě průkazové fotografie.


Žádost o vydání náhradního cestovního dokladu je možné podat u zastupitelského úřadu ČR v místě pobytu.


Všechny další potřebné informace k řešení této životní situace jsou zveřejněny na webu Ministerstva zahraničních věcí České republiky v článku Ztráta nebo odcizení cestovních dokladů | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz).


Jak řešit další životní situace v zahraničí, například dědictví v cizině, dopravní nehoda v zahraničí, hospitalizace či pokuty uložené v zahraničí a další jsou uvedeny v přehledu, který zpracoval konzulární odbor v abecedním pořadí, na webu Jak řešit situace v zahraničí | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz).


V případě potřeby je možné kontaktovat buď Konzulární odbor MZV ČR anebo konzulární úsek příslušného zastupitelského úřadu ČR v daném státě.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page