top of page
  • Marta Dušková

K výdeji předepsaných léků stačí občanka nebo pas

Elektronické recepty jsou v České republice vydávány od roku 2018 a lékaři jsou ze zákona povinni léky na předpis předepsat touto formou. Od června 2020 je možné si v lékárně vyzvednout předepsané léky s občanským průkazem nebo pasem, ale ani dnes není tato skutečnost všem známá.

S dokladem totožnosti je výdej léků rychlejší, lékárníkovi se po načtení čísla dokladu objeví v systému seznam všech předepsaných a platných identifikátorů eReceptů. Již tedy nutné léky vyzvedávat v lékárně na základě eReceptu vytištěného na papíře, v emailu nebo jako SMS v telefonu, ale pořád je povinností lékařů eRecept tímto způsobem pacientovi vydat.


Vydání léků na doklad totožnosti přináší velkou časovou úlevu, konec čekání ve frontách, ale ne všichni této rychlé možnosti využívají. A není nutné kvůli receptu na léky pokaždé navštívit lékaře, ovšem vydání receptu elektronickou cestou je vždy na rozhodnutí lékaře.


V případě vyzvedávání léků pro někoho jiného je nutné mít buď jeho občanku anebo použít právě identifikátory eReceptu.


Nově platí český eRecept v Polsku

a v Chorvatsku. Další země EU by měly následovat.


Běžný elektronický recept platí

14 dnů, lékař může jeho platnost prodloužit až na 1 rok. Výjimkou je recept vystavený pohotovostní lékařskou službou, ten platí pouze do následujícího dne.


Podrobnější informace k elektronickému receptu Elektronický recept (eRecept) a jeho funkce | NZIP.




40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page