top of page
  • Marta Dušková

Kolik kočárků smí být v autobuse? Má řidič právo rodiče s kočárkem odmítnout?

Událost minulého týdne, kdy řidič v Praze odmítl přepravit druhý kočárek v autobuse, rozpoutala na veřejnosti velkou diskuzi na téma kočárky a veřejná doprava. Vyvstala otázka, zda má řidič právo odmítnout rodiče s kočárkem.

Smluvní přepravní podmínky, které by měli znát všichni cestující, říkají:

„Na jedné plošině vozidla smí být přepravován: a) ve vlaku metra pouze jeden dětský kočárek; b) ve vozidlech povrchové dopravy na vyhrazené plošině pouze jeden dětský kočárek; řidič (pověřený pracovník lanové dráhy na Petřín) může podle provozní situace povolit přepravu dalších kočárků.“


Pokud řidič rozhodne o přepravě dalšího kočárku, je to na jeho zodpovědnost, on je zodpovědný za bezpečnost všech cestujících. Drtivá většina autobusů v systému PID má homologaci pro přepravu jednoho kočárku.


Jak cestovat bezpečně s kočárkem, jak správně a v bezpečí přepravit kočárek, připomíná video a panely s touto tématikou, které připravil podnik Pražská integrovaná doprava.



Slovo redaktorky

Mám zkušenost z domova od mého muže, který se nějaký čas jako řidič autobusu živil. Někdy se rozhodl vzít dva kočárky, ale byl si vědom toho, kdyby se něco stalo, soudní znalec může operovat tím, že při převozu jen jednoho kočárku by se pravděpodobně nic nestalo.


819 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page