top of page
  • Marta Dušková

Kolik máme chráněných území?

Chráněné krajinné oblasti jsou rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou, s významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin a charakteristicky vyvinutým reliéfem.



Celkem je v Česku chráněno 16,8 % území, z toho jsou 4 národní parky NP České Švýcarsko, Krkonošský NP, NP Šumava a NP Podyjí a k tomu je dalších 26 chráněných krajinných oblastí. V tuto chvíli se připravuje vyhlášení dalších chráněných území, aby byla zachována nejcennější krajina, a to NP Křivoklátsko, CHKO Soutok a CHKO Krušné Hory.

Chráněné krajinné oblasti Středočeského kraje jsou CHKO Kokořínsko, CHKO Český ráj, střední Polabí, Slánsko a Příbramsko. Chráněná krajinná oblast Kokořínsko – Máchův kraj byla vyhlášena roku 1976 jako CHKO Kokořínsko a zaujímá rozlohu cca 410 km². Patří k nejkrásnějším oblastem Mělnicka, Českolipska, Mladoboleslavska i celých Čech. Chráněná krajinná oblast se rozkládá převážně na území Libereckého a Středočeského kraje, jen malá část na jihozápadě náleží do kraje Ústeckého.



Další informace k chráněným krajinným oblastem jsou na webu Ministerstva životního prostředí Chráněné krajinné oblasti - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz). Jedním z nejnavštěvovanějších míst je Sněžka. V roce 2023 ji navštívilo přes 180 tis. lidí – to je průměrně 500 lidí denně.


S chráněnými územími souvisí i podpora cestovního ruchu. Podporou cestovního ruchu ve středočeském regionu se zabývá dotační program, jehož tématem je podpora rozvoje destinačních managementů Středočeského kraje. Rozdělení dotací ve výši 9,4 milionu korun doporučila rada Středočeského kraje pro 9 oblastních destinačních managementů Středočeského kraje.

Pro sedm organizací působících zcela na území Středočeského kraje je navrženo rozdělení 1,13 milionu korun, a to je Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko, z.s, Berounsko, z.s., Posázaví o.p.s., Pojizeří a Polabí, z.s., Turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko z.s., Kraj blanických rytířů, z.s. a Kladensko – Slánsko, z.s. Sdružení Český ráj, z.s. a TOULAVA, o.p. působí pouze z části na území kraje a dostanou shodně 760 tisíc korun.

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page