top of page
  • Marta Dušková

Kolikrát denně kontrolujete svůj telefon? Dáváte přednost chytrému telefonu před přáteli?

Závislost na chytrých telefonech začíná být velký problém. Podle nedávné analýzy, kterou citoval The Washington Post, průměrný uživatel mobilu zkontroluje svůj telefon sto padesátkrát denně a definice mobilního závisláka znamená, že spustí aplikace telefonu více než šedesátkrát denně.

Novodobá závislost na chytrých telefonech narušuje vztahy mezi lidmi. Je používán termín phubbing, což znamená, že člověk při rozhovoru nebo při společenském setkání upřednostňuje chytrý telefon před povídáním s ostatními lidmi, věnuje více pozornosti svému chytrému telefonu než svým přátelům, rodině nebo kolegům. Slovo phubbing vzniklo spojením slov phone (telefon) a snubbing (ignorování).


Vědci a psychologové se touto závislostí na chytrém telefonu zabývají a tvrdí mimo jiné na základě studií, že závislost snižuje duševní schopnosti, zhoršuje pracovní paměť, snižuje vizuální reakční i sluchovou dobu. Lidé s vysokou závislostí vykazují menší sebekontrolu, trpí strachem z odloučení od telefonu a strachem z promeškání. Hůř se soustřeďují, mají nižší pozornost i pomalejší myšlení.


Touto závislostí se zabývá vzdělávací web E-Bezpečí v článku Phubbing - Novodobá závislost na chytrých telefonech, která narušuje naše vztahy - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz), kde je zveřejněno mimo jiné i pár tipů pro závisláky:


Sebeuvědomění: Prvním krokem v boji proti phubbingu je uvědomit si, že se jedná o nežádoucí chování, které může mít negativní důsledky pro nás i pro ostatní. Pozorujte své chování a zvažte, zda jste náchylní k phubbingu.


Stanovte si pravidla: Pro zlepšení mezilidských vztahů a omezení phubbingu se domluvte na pravidlech s rodinou a přáteli. Například, pokud jste na společenském setkání, dejte své telefony stranou a věnujte se plně rozhovoru.


Nastavte si technologické limity: Omezte dobu strávenou na sociálních sítích nebo ve hrách. Stanovte si denní nebo týdenní limit a držte se ho. Díky tomu budete méně náchylní k phubbingu a zároveň si zlepšíte svůj životní rytmus. Skvělé výsledky dosáhnete např. tehdy, pokud si na mobilu vypnete notifikace!


Buďte přítomni: Učte se být více přítomni ve chvíli, když jste s ostatními lidmi. Věnujte jim pozornost, naslouchejte a zapojujte se do konverzace. Tímto způsobem se budete cítit více propojeni s druhými a zároveň snížíte svoji potřebu být neustále online.


Zkuste alternativní způsoby komunikace: Pokud je pro vás nezbytné komunikovat s ostatními, zvažte použití jiných způsobů komunikace, jako je telefonní hovor nebo osobní setkání. Tímto způsobem budete mít šanci navázat hlubší a smysluplnější vztahy.


Slovo redaktorky

Nemám chytrý telefon, a i kdybych byla poslední na celém světě, nechci ho. Většinu dne kvůli své práci trávím on-line, a když se vzdálím od počítače, chci být jen off-line. Nechci vědět, co se zrovna děje ve virtuálním světě, protože jsem v tom skutečném, na který se chci soustředit. Někdy se zapomenu podívat na telefon několik hodin a až večer zjistím, že mi někdo volal nebo psal. Vzhledem ke své práci jsem možná závislá na notebooku, ale na telefonu fakt ne. Navíc bych i koukání na telefon při rozhovorech či reportážích považovala za neslušné. A věřte, dá se s tím žít a nemám pocit, že mi něco uteklo, když se to dozvím o pár hodin později. A já se to dozvím, ať chci nebo nechci. Informace nás stejně doženou a pravděpodobně jich bude o dost víc, než sami chceme.


Fotografie zdroj E-Bezpečí


38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page