top of page
  • Marta Dušková

Korespondenční volba ano či ne?

Sněmovna začala projednávat novelu zákona k zavedení korespondenční volby ze zahraničí. Korespondenční volba by se měla týkat těch, kteří dočasně pobývají v zahraničí, například studenti, stážisté, pracovníci vyslaní do zahraničí na dobu určitou, umělci, kteří pracuji po určitou dobu v zahraničí na nějakém uměleckém projektu…



Nebude se týkat Čechů na dovolené. Korespondenční volba otevře dveře v zahraničí k aktivní účasti ve volbách bez složitostí a nákladů spojených s cestováním těm, kteří by se měli a chtějí podílet na rozhodování o životě v Česku. Život v zahraničí jistě přináší překážky, ale hlasování by překážkou být nemělo.



O složitostech dosavadních voleb, kde je nutná osobní účast, hovoří příběhy, které jsou v příloze tohoto článku. Příběhy zveřejnila organizace Milion chvilek pro demokracii na svém Facebook. Korespondenční volba se vztahuje na volby do Evropského parlamentu, volby do Poslanecké sněmovny a volby prezidenta republiky.



Ve většině Evropy je korespondenční volba běžnou a vyzkoušenou praxí a Česká republika je jednou z pěti zemí Evropské unie, kde ještě není korespondenční volba povolena. Zjednodušená volba dopisem není umožněna ve Francii, Chorvatsku, na Islandu a na Maltě. Ve Francii je však od roku 2020 možné volit ze zahraničí přes internet.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page