top of page
  • Marta Dušková

Kraj bude testovat zavedení poptávkové veřejné dopravy

Rada Středočeského kraje schválila na zasedání 22. února 2024 záměr pilotního zavedení poptávkové veřejné dopravy. Jedná se o testování nové služby flexibilních autobusů s prvky umělé inteligence, inovační projekt nového konceptu dopravy Středočeského kraje.



Nová služba by měla být alternativou ke klasickým linkovým autobusům a měla by pomoci rozšířit nabídku veřejné dopravy obzvláště ve večerních hodinách tam, kde už není provoz běžného autobusu efektivní.

Pro testování pilotního provozu byla vybrána lokalita v okolí Českého Brodu, kde je kvalitní napojení železničního provozu na Prahu, ale chybí návazná autobusová doprava ve večerních hodinách.



Poptávková doprava nepracuje s fixními trasami, jízdními řády či časy. Do pilotního projektu budou zapojeny dva mikrobusy, které si budou moci cestující objednat pro dopravu do okolních obcí pomocí mobilní aplikace PID Lítačka či telefonické linky. Zkušební provoz nové služby by měl být spuštěn v létě 2024. Jízdné bude dle Tarifu PID stejné jako ve stávajících vlacích a autobusech PID ve Středočeském kraji.


Výhody poptávkové dopravy oproti klasickým linkovým autobusům

Zatraktivnění veřejné dopravy

Více cestujících ve veřejné dopravě, méně v autech

Efektivnější využití veřejných financí i snížení emisí

Úspora nedostatkových řidičů „D“

 

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page