top of page
  • Marta Dušková

Masopust letos nebude aneb vzpomínka na rok 2020

Další vzpomínka v magazínu už počtvrté a ohlédnutí za minulými akcemi. Dnes vzpomínka na loňský masopust v Cítově. Opět článek a výběr fotek z mého archivu, psané pro deník v loňském roce. Když se nemohou uskutečnit tradiční akce, tak třeba tahle retrospektiva přijde vhod právě před blížící se masopustní nedělí.



Cítovská tradice masopustu vstoupila do šestého ročníku

Průvod plný masopustních masek zahájil v Cítově v sobotu 22. února 2020 již šestý ročník masopustu. Průvodu předcházelo předání žezla a povolení starosty obce Davida Rameše Laufrovi, vůdčí postavě masopustního průvodu.

Masopustní průvod prošel obcí po trase dlouhé cca 3,5 kilometrů za doprovodu muziky a tradičně navštívil jako každý rok i několik domácností. Během trasy se k průvodu připojovali další dospělí a děti s maskami i bez.

Cílem průvodu bylo místní hřiště, kde kulturní program pokračoval obžalobou a Laufr společně s masopustním průvodem obžaloval viníka za všechno zlé, co se událo v uplynulém roce a symbolicky se porazila kobyla. Následné oživování poražené kobyly lahvičkou silného moku vyvolalo u desítek přihlížejících smích.

Na hřišti byly připraveny tradiční zabijačkové hody, teplé nápoje a sladké pečivo a všichni účastníci si mohli užít příjemné posezení s hudbou. Masopustní zábava, kde k poslechu a tanci hrála reprodukovaná hudba, končila okolo deváté hodiny večerní.

Název masopust je možná trochu zavádějící, protože doslovně znamená opustit maso či dokonce půst, a přitom je to doba, kdy si i naši předkové dopřávali hojně masa, slavili a hodovali. Byl to čas domácích zabijaček a často i svateb. Dokonce i doslovný překlad slova karneval znamená maso odlož. Vztah slova masopust k výrazu půst je jen zdánlivý a jedná se o pouhou podobnost. V dnešní době se označuje slovem masopust období od Tří králů do Popeleční středy, která vychází každý rok na jiné datum. Letos Popeleční středa vychází na 26. února, a na ni navazuje postní období dlouhé 40 dní a po něm následují Velikonoce.

Ať už je původ slova masopust jakýkoliv, dnes to znamená karneval, zábavu, setkávání, ochutnávání jitrnic, zabijačkového guláše či černé polévky. A samozřejmě masky, tradiční i netradiční.

65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page