top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Med ze Spolany opět se zlatou medailí. Již pošesté v řadě

Včelaři ze Spolany letos stočili 60 kilogramů medu a nyní se mohou těšit také ze zlaté medaile v soutěži Český med, kterou obhájili již po šesté v řadě. Od roku 2018, kdy pracovníci Spolany začali v neratovické výrobním areálu včely chovat, se jim tedy podařilo zlaté ocenění získat za všechny ročníky. Ocenění uděluje akreditovaná laboratoř Výzkumného ústavu včelařského za vynikající kvalitu medu, jeho chuť a další blahodárné vlastnosti.

"Včely v areálu Spolany nejen produkují prvotřídní med, ale fungují také jako "živé senzory" kvality životního prostředí. Z ocenění máme velkou radost, spolu s vynikajícím medem je to krásné ocenění naší dlouhodobé péče," komentuje Piotr Kearney, jednatel společnosti Spolana.


V rámci hodnocení soutěže, které se každoročně účastní desítky včelařů z celé republiky, se braly v úvahu fyzikální a chemické vlastnosti, etiketování a celkový estetický dojem. Odborná porota ocenila neratovické včelaře za jejich květový med maximálním počtem bodů ve třech ze čtyř kategorií. Celkem včelaři obdrželi 98 ze 100 možných bodů.


Firma chová celkem osm včelstev s jejichž stáčením i letos pomohli včelařům žáci z místní základní školy. Včelaři je při události zvané medobraní seznámili s postupy, které se při včelaření dodržují, a nechyběly ani praktické ukázky včelařského náčiní a další zajímavosti z chovu včel.

„Zdravá včelstva s takřka nulovými úhyny, která nejsou v současné době samozřejmostí, a

také radost s opravdovým zájmem dětí pří stáčení medu je ocenění za práci, která se za chovem včel skrývá. S kolegy, se kterými se o včely staráme, považujeme včelařství za krásný a smysluplný koníček, který mimo pozitivních efektů pro tělo a mysl přináší také radost jiným v podobě vynikajícího medu,“ říká Lukáš Karlík, včelař a ředitel závodu energetiky a vodního hospodářství ve Spolaně.


Spolana je také aktivní v ekologických iniciativách. Spolupracuje s organizací Českého rybářského svazu a Kralupským ekologickým centrem na zarybňování řeky Labe a se stará o ochranu sokolů stěhovavých, kteří v areálu závodu pravidelně hnízdí. Vliv výroby ve společnosti Spolana na životní prostředí se v posledních letech výrazně snížil. Okolí výrobního areálu, zejména dočišťovací nádrž, je vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů. Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného, kteří jsou zástupci živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page