top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Medová cesta u Spolany: Včelaři otevírají poblíž neratovického areálu naučnou stezku

Včelaři podporovaní neratovickou společností Spolana otevřeli novou naučnou stezku v přírodě. Ta začíná u čtvrté vrátnice výrobního areálu Spolany (autobusová zastávka Libiš, Spolana 4), pokračuje dále přes přírodní rezervaci Černínovsko a končí v obci Libiš. Včelaři jsou v neratovickém výrobním závodě aktivní od roku 2018. Od té doby včelaři obhájili za všechny ročníky jejich působení zlatou medaili v soutěži Český med, která je udělována za jeho vynikající kvalitu, chuť a další blahodárné vlastnosti.



"Máme radost, že toto tradiční řemeslo můžeme na pozemcích našeho areálu hostit a včelaře v jejich činnosti podporovat. Za jejich úsilím jsou vidět také výsledky v podobě již pošesté v řadě obhájené zlaté medaile, kterou za výbornou kvalitu medu získali včelaři v soutěži Český med," říká Piotr Kearney, jednatel společnosti Spolana.


Stezka určená široké veřejnosti příchozím návštěvníkům ukáže různé zajímavosti z oboru včelařství i o včelách samotných. Do budoucna se navíc počítá s doplněním včelí naučné stezky o další prvky se včelí tématikou, přibýt mát tak např. včelí klát, neboli úl vyřezaný ze smrkového nebo jedlového špalku. Spolana doposud umožňovala nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního řemesla pouze dětem z místních základních škol. Ty se pravidelně před létem účastní medobraní, při kterém děti včelařům pomáhají se stáčením medu a zároveň se od nich učí postupům a zajímavostem při jeho získání.

„Za vybudováním stezky stojí velké úsilí, ale máme velkou radost, že se nám s podporou Spolany podařilo tento krásný vzdělávací projekt realizovat. Každý, kdo má zájem spojit návštěvu přírody s poznáním mnoha zajímavostí ze světa včelařství a života včel, teď může naučnou cestu navštívit,“ Antonín Šlajs, jednatel Českého svazu včelařů, základní organizace Libiš.



Spolana je v podpoře okolního životního prostředí velmi aktivní. Ve spolupráci s neratovickou organizací Českého rybářského svazu pravidelně vysazuje do Labe různé druhy ryb (např. kapry, štiky nebo candáty) a ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o sokola stěhovavého pravidelně hnízdícího v areálu Spolany. Okolí výrobního areálu, zejména dočišťovací nádrž, je i vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů. Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného, tedy živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí.


Tisková zpráva UNIPETROL

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page