top of page
  • Marta Dušková

Mezinárodní den boje proti rakovině připomíná důležitost prevence

Mezinárodnímu dni boje proti rakovině patří již od roku 2000 4. únor. Cílem světového dne boje proti rakovině je upozornit na důležitost preventivních prohlídek a včasného diagnostikování onkologického problému. V neposlední řadě také oprostit se od některých mylných představ, které o rakovině stále panují.

Ve světě zemře ročně na rakovinu zhruba osm milionů lidí, v Česku okolo 29 000 lidí. Je to zhruba čtvrtina všech úmrtí v Česku. Výrazně však roste počet nemocných, a tedy i těch, kteří se úspěšně vyléčí.


U mužů se nejčastěji vyskytuje rakovina prostaty, plic a tlustého střeva. Ženy nejčastěji onemocnění rakovinou prsu a pohlavních orgánů.


Důležitá je informovanost všech, a především pravidelné preventivní prohlídky, které mohou problém včas odhalit a tím pádem rakovinu včas zachytit. Tam je i předpoklad úspěšné léčby. Od určitého věku je prevence hrazena pojišťovnami, například vyšetření mamografem či ultrazvukem, test na okultní krvácení je hrazen všem od 50. let zdravotními pojišťovnami a další.


Pro lepší informovanost společnosti jsou mimo jiné připraveny edukační materiály s názvem Průvodce onemocněním, které je možné si stáhnout zdarma na webových stránkách PRŮVODCE ONEMOCNĚNÍM (pruvodce-onemocnenim.cz).

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page