top of page
  • Marta Dušková

Mýty o ukrajinských uprchlících a jaká je realita

V Česku je zhruba milion cizinců, kteří mají legální pobyt a lidí utíkajících z Ukrajiny je asi 370 tisíc, což je zhruba třetina. Mezi Čechy přetrvává i po téměř dvou letech po ruské invazi na Ukrajinu pořád hodně zkreslených nebo mylných představ o uprchlících bez hlubší znalosti a bez snahy zjistit pravdu.



Některé z mýtů, lží a mylných představ, které se objevují pod posty o pomoci ukrajinským uprchlíkům neustále, se snaží uvést na pravou míru nezisková organizace Člověk v tísni.


Objevují se nejčastěji tyto mýty:

Mýtus 1: Uprchlíci vysávají český sociální systém

Realita: Uprchlíci do sociálního systému více přispívají, než kolik z něj čerpají.

 

Mýtus 2: Uprchlíci se u nás mají dobře

Realita: Většina uprchlíků žije pod hranicí příjmové chudoby.

 

Mýtus 3: Ukrajinci nám berou práci

Realita: Většina uprchlíků obsazuje neatraktivní a dlouhodobě neobsazená pracovní místa.

 

Mýtus 4: Uprchlíci zvyšují kriminalitu

Realita: Kriminalita Ukrajinců v ČR je dlouhodobě průměrná a uprchlíci ji pravděpodobně dále snižují.

 

Mýtus 5: Uprchlíci pomohou zastavit stárnutí naší společnosti

Realita: Vliv migrace na stárnutí populace je minimální.

 


 

Ukrajinští uprchlíci se nacházejí v nejnižších patrech pracovního trhu, v sektorech, jako jsou různé pomocné práce, stavebnictví, úklid, hotelové služby či obsluha v restauracích. Jsou to pozice, které běžně nikdo nechce, takže práci rozhodně nikomu neberou. Více než polovina zaměstnaných uprchlíků pracuje pod svojí kvalifikací a není úplně neobvyklé, že na postu uklízečky pracuje vysokoškolsky vzdělaná žena.

 

Co se týká kriminality, je třeba připomenout, že asi tři čtvrtiny příchozích tvoří ženy, děti a senioři a ty určitě nebudou živnou půdou pro růst kriminality.

 

Mýty a lživé informace se bohužel šíří rychleji než pozitivní zprávy či pravdivé informace. Vynést rychlý soud bez hlubší znalosti a snahy dopídit se pravdy je velmi jednoduché. Je tedy nezbytné uvádět vše na pravou míru a jen si přát, aby nikdo nemusel opouštět domov nedobrovolně.

 

 

200 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page