top of page
  • Marta Dušková

Naučná včelí stezka, kterou vytvořili libišští včelaři, oživila rezervaci Černínovsko

Včelaři Libiš koncem minulého roku slavnostně otevřeli Naučnou včelí stezku Libiš. Stezka začíná u čtvrté vrátnice areálu Spolana na kraji lesíka. Dále vede okrajem lesa přírodní rezervací Černínovsko a končí u lávky pod Libušiným náměstím.



Kdy přišel nápad na vytvoření naučné stezky, vysvětluje Antonín Šlajs, jednatel Základní organizace Českého svazu včelařů Libiš:

„Někdy vloni zhruba touhle dobou se objevil dotační titul ze svazu včelařů a původně byl určen na propagační předměty, ale koupit za to třeba propisky nám přišlo škoda. Začal jsem se o to zajímat a zjistil jsem, že dotace lze použít i na tabule, které by byly instalovány na naučnou stezku. Koupili jsme typové tabule z Výzkumného ústavu včelařského, a já jsem začal i dohledávat historii našeho spolku po archivech. Po dlouhém pátrání úplně nakonec se mi povedlo dohledat i stanovy, a tak jsem zjistil, že máme výročí 140 let a napadlo mě, že bychom ty cedule mohli zároveň využít na výstavě k výročí. Koupili jsem jich deset. Proběhla výstava a chtěli jsme seznámit nějakým způsobem mládež s naším koníčkem. Já jsem prosazoval právě naučnou stezku“.

 

Vytvoření naučné stezky je docela nákladné, Kdyby stezka byla zadána firmě, která se zhotovením naučných stezek zabývá, stálo by to čtvrt milionu. Včelaři se tedy rozhodli, že se do stezky pustí vlastními silami. Nějaké finance získali od sponzorů Spolany a z nadačního fondu ČEZ.

 


„Stezka je na pozemku Lesů ČR a lesík patří Spolaně. První cedule začíná u čtvrté vrátnice Spolany, tu jsme si nechávali dělat. Je to originální cedule, kde je prezentována anatomie včely, na povrchu je vyobrazena včela, a když se deska odklopí, tak je tam anatomie. Je to úvod naučné stezky. Potom je dalších 8 typových tabulí a stezku uzavírá zase originální tabule, kterou jsme si opět nechali vyrobit. Připravili jsme návrh, nechali graficky zpracovat. Tato poslední cedule obsahuje historii našeho spolku, historii včelařství a vývoj úlů. Stezku označil i Klub českých turistů cedulkami pro naučnou stezku“, doplňuje Antonín Šlajs.

 

Koncem prosince a začátkem ledna se zvedly hladiny řek, povodně zasáhly i mělnický region a nevyhnuly se ani nové naučné stezce. Tabule jsou zatopeny jen částečně a bude pravděpodobně stačit jen očistit stezku a obnovit nátěr.

 

Na jaře by stezku měl obohatit ještě čmelínek pro čmeláky. Čmeláci jsou velice užitečný hmyz a dnes už se začínají čmelíny pořizovat do sadů na opylení. Čmeláci dokáží létat při nižších teplotách. Včela potřebuje nad 10 stupňů, čmelákovi stačí 5 stupňů. Včelaři ke čmelínku už mají připravenu ceduli s povídáním. Hotov je i čmelínek, malý úlek s vchodem pro čmeláka. U vchodu je klapka, kterou čmelák proletí a klapka se znovu zavře. Je to ochrana před škůdci. V plánu je i nějaký hezký vyřezávaný klád. 



Použité foto autor Marta Doležalová

 

151 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page