top of page
  • Marta Dušková

Novinka v autobusové dopravě – všechny zastávky na znamení

Radní Středočeského kraje schválili 18. dubna změnu v přepravě cestujících. Od 29. června budou v kraji všechny zastávky na znamení. Projekt zastávek na znamení funguje už několik měsíců v Říčanech, Milovicích, Lysé na Labem, Benešově, Vlašimi a Voticích, Kralupech nad Vltavou, Čáslavi, Kutné Hoře, Slaném a v celém okrese Benešov. 



Hlášení „Další zastávka je na znamení“ bude nyní slyšet ve všech autobusech ve Středočeském kraji a systém bude fungovat jednoduše. Cestující před výstupem stiskne tlačítko STOP a před nástupem postačí na zastávce zamávat.

„Zavedením zpřehledňuje orientaci cestujících i řidičů, autobus nemusí zbytečně zastavovat na zastávkách s minimální frekvencí, ale může je plynule projet, což má pozitivní vliv na plynulost i ekonomiku dopravy. Vyjma lepší plynulosti opatření přináší úspory pohonných hmot při brždění a rozjezdu vozidel, v zimních či letních měsících je pak lépe udržitelný tepelný komfort pro cestující. Výjimkou by nebyly ani frekventované či výstupní zastávky, neboť i ony vykazují v okrajových obdobích nulovou poptávku,“ říká Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

I nadále bude však důrazně vyžadován soulad provozu s jízdními řády tak, aby v případě delšího úseku bez potřeby zastavení nedocházelo k situacím, kdy autobus vyjede dřív, než stanovuje jízdní řád. Tato povinnost je zakotvena ve Standardech PID a nedodržení je sankcionováno.

„Podle posledních dohod se zástupci hl. m. Prahy bude ke stejnému systému, v ten samý den, přistoupeno i na území Prahy. V tuto chvíli je ještě otevřena otázka charakteru sdružených zastávek tramvají s autobusy,“ uzavírá Petr Borecký.



Projektem se zabývá na svém Facebooku také Pražská integrovaná doprava:

Zastávky na znamení - fakta a mýty aneb zastávek na znamení není třeba se obávat

👉Zastávky na znamení vyvolaly plno otázek a pochyb. V diskuzích se začalo šířit spoustu mýtů a polopravd. Pojďme si na ty nejzásadnější posvítit. Pojďme se zbavit obav.

🤔Autobusy a trolejbusy přestanou dodržovat jízdní řády a budou ze zastávek odjíždět dříve.

☝️Řidiči budou muset dodržovat jízdní řád jako dosud. Přes to nejede vlak. Pokud do zastávky na znamení přijedou s předstihem, zastaví a počkají do času pravidelného odjezdu.

🤔 Zrychlení dopravy bude jistě znamenat zkrácení jízdních dob a přestávek na konečných.

☝️Jízdní doby ani přestávky řidičů se teď měnit nebudou. Urychlení spočívá v možnosti projet všechny zastávky bez frekvence cestujících a snížit tak případné zpoždění. K úpravě jízdních dob se může přistoupit až v případě, že by do některé zastávky autobusy přijížděly pravidelně napřed. Ať nečekají zbytečně.

🤔 Je to vyhazování peněz.

☝️ S touto změnou nepřichází žádné velké ani mimořádné výdaje. Změna přichází na začátku prázdnin. Tedy v období, kdy se drtivá většina jízdních řádů musí převěsit. Tak jako tak. Naopak díky odstranění zbytečného zastavování dojde k nezanedbatelné úspoře pohonných hmot. A tím i financí. 

🤔 Zmizí hlášení o zastavení na znamení. Cestující nebudou mačkat tlačítka a budou přejíždět.

☝️ Hlášení o zastavení pouze na znamení určitě nějakou dobu po změně vydrží. Aby si cestující zvykli. V hlášení navíc zazní informace z připravované kampaně o změně.

🤔 Hůře pohybliví lidé budou mít problém vystoupit a nedosáhnout na tlačítka, kterých je v autobusech málo.

☝️ Tlačítka znamení k řidiči jsou rozmístěna ve vozidlech rovnoměrně a ve velkém počtu. Z naprosté většiny sedadel je nějaké tlačítko na dosah ruky. Tlačítka najdete v blízkosti sedadel vyhrazených pro hůře pohyblivé cestující nebo pro cestující na vozíku či s kočárkem. Starší autobusy typu Citybus, které měly tlačítek málo, už jsou dávno vyřazeny.

🤔 Změna nepřinese vůbec nic dobrého, cestování se akorát zkomplikuje.

☝️ Od změny se naopak spousta pozitivních přínosů očekává.

Namátkou:

💡Dojde ke zlepšení tepelného komfortu. Na zastávkách se nebude muset "zbytečně větrat".

💡Ušetří se palivo a do ovzduší se vypustí o něco méně škodlivých spalin. Největší momentální spotřeby pohonných hmot a tudíž vypouštění největšího množství spalin dochází při rozjezdu. Za každý ušetřený rozjezd někde rozkvete sedmikráska.

💡Systém zastávek bude přehlednější. Už nebude potřeba zjišťovat, jestli zastávka je nebo není na znamení. Zmizí také poslední zastávky, které jsou na znamení nepřehledně jen některé dny a nebo některé časové úseky.

💡 Doprava bude plynulejší a bez zbytečného zastavování tam, kde to není potřeba.

🤔 A že se bojíte, že cestující nebudou o změně včas vědět?

☝️  Rozhodně vás v tom nenecháme. Před spuštěním projektu chystáme informační kampaň na zastávkách, ve vozidlech i v médiích.

107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page