top of page
  • Marta Dušková

Nová kniha o mělnické historii byla slavnostně pokřtěna

V Městské knihovně Mělník se ve středu 8. prosince uskutečnil slavnostní křest nové knihy s názvem Mělnický uličník autora Lukáše Buriana. Kniha mapuje mělnické ulice a zabývá se jejich názvy, proč se jmenují zrovna tak, po kom jsou pojmenovány apod.

Autorem knihy Mělnický uličník je Lukáš Burian, který je učitelem na Základní škole Jaroslava Seiferta na Mělníku a k historii má blízko vzhledem ke studiu dějepisu na Karlově Univerzitě. Historické fotografie do knihy poskytl Karel Lojka. Mělnický kronikář Martin Klihavec do knihy vybral staré pohlednice a provedl editorské práce. Knihu vydal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek.


Slavnostní křest uvedl knihu do světa a je možné ji zakoupit v Turistickém informačním centru v Mělníku v ulici Legionářů a je k dispozici i v mělnických knihkupectvích.


Vyjádření Martina Klihavce ke knize:

„Obsahuje nejen všech 270 názvů mělnických ulic nebo náměstí, ale i medailonky všech osobností, jejichž jméno se objevilo kdykoliv v minulosti v názvu některé z místních ulic. Dále seznámí čtenáře i se všemi jmény, které za posledních 200 let mělnické ulice měly, jak se nazývaly v minulosti, proč, kdy a za jakých okolností musely být jednotlivé ulice přejmenovány. Víte, kde jsme měli na Mělníku Mozartovo náměstí, Lázeňskou, nebo Lobkowiczovu ulici, Leninovy sady, Masarykovu třídu nebo ulici Clemenceau a dokonce i Bezejmennou? Po kom se jmenuje například Rohelova ulice nebo Rožkovo údolí?“


Autorem fotografií z akce je Karel Lojka, s jehož laskavým svolením zveřejňujeme.


229 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page