top of page
  • Marta Dušková

Nový objev v boji proti Alzheimerově chorobě!

Alzheimer je bezesporu strašákem dnešní doby a civilizační hrozba 21. století. Postupná ztráta paměti, problémy s vykonáváním běžných činností, změny v náladě, chování, osobnosti nebo častá dezorientace v čase a místě provázená halucinacemi a bludy. Tak je popisováno onemocnění, které v současné době nejde léčit.

Nový objev vědců z Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Masarykova onkologického ústavu je novou nadějí v boji proti této nemoci a studie by mohla vést k vývoji účinných léků proti Alzheimerově chorobě.


Vědci objevili molekulární podstatu toxické akumulace apolipoproteinu E, která způsobuje rozvoj této choroby. Popsali i mechanismus potlačení této toxické akumulace potenciálním léčivem. Léčivo je již ve fázi klinického testování.


Podrobné informace k objevu zveřejnil Masarykův onkologický ústav na svých webových stránkách Toxická akumulace apolipoproteinu E jako nadějný cíl pro vývoj léků proti Alzheimerově chorobě Masarykův onkologický ústav Brno (mou.cz).



V Česku je nyní okolo 170 tisíc pacientů s touto nevyléčitelnou chorobou. Mezi nimi jsou i lidé mladší 65 let, nemoc dokonce postihuje třicátníky. Vliv má i dědičnost.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page