top of page
  • Marta Dušková

Nákupy online jsou pohodlné, ale ne vždy bezpečné

Blíží se čas vánočních nákupů a každý nakupuje více na e-shopech než v jiné době.

V této době roste i počet podvodníků a podvodů. Kdo se na internetu pohybuje již delší dobu, většinou ví, na co si dát pozor, ale možná pro jistotu je dobré to zopakovat.


Stojí za to si přinejmenším prověřit firmy z hlediska sídla firmy, kontaktů a dalších údajů, pokud je člověk nezná, a ještě se s nimi nesetkal. Někdy je lepší předem se vzdát vytouženého produktu či zboží, pokud e-shop nevzbuzuje důvěru. Ani nákup na dobírku není samo spásný, když není možné předem balík zkontrolovat. Jsou známy případy, kdy dorazil kámen, písek aj. místo objednaného zboží.


Na některé skutečnosti upozorňuje Policie ČR na svém profilu Facebook:


Co se může stát

• Po zaslání peněz na určený účet, zboží není následně doručeno.

• Nesrozumitelné obchodní podmínky.

• Chybějící nebo falešné údaje o společnosti.

• Problémy při reklamacích či vracení zboží.

• Nápovědou může být nereálně nízká cena produktů.

• Neznamená, že e-shop, jehož doména končí koncovkou cz, se řídí českým právem – např. při podmínkách o odstoupení od smlouvy.


PREVENCE

• Nakupovat v ověřených e-shopech s dobrými recenzemi (občas však podvodníci vytvoří celý ekosystém kolem e-shopu v podobě podvodných recenzí apod.

• Nakupovat na dobírku -> neplatit předem.

• Kontrolovat, zda platby kreditní kartou jsou uskutečněny prostřednictvím zabezpečených platebních bran.

• Varujícím faktorem rizikových e-shopů je podezřele nízká cena zboží, chybějící či nefunkční kontaktní údaje; chybějící, neúplné, či podezřelé obchodní podmínky.


Seznam rizikových e-shopů pravidelně aktualizuje Česká obchodní inspekce a je zveřejněn na webu Rizikové e-shopy – COI. Je zde možné zadat jméno e-shopu a vyhledání v seznamu je jednoduché. Seznam rizikových e-shopů je třeba vnímat jako doporučení spotřebitelům zvážit nákup na daných internetových stránkách. Pokud není hledaný internetový obchod na seznamu zařazen, neznamená to, že nákup je bezpečný.


Některé banky poskytují vedle pojištění osobních věcí a platebních karet také pojištění internetových rizik.


Takže buď zbývá si při nákupech vybírat ověřené firmy nebo si firmy co nejvíce prověřit, jen tak se člověk vyhne zklamání a nenaletí podvodníkům.


Slovo redaktorky

Musím přiznat, že na internetu nakupuju téměř všechno, nejen vánoční nákupy, a to už víc než 15 let, takže dá se říct, že mám nějaké zkušenosti. Nákupy v kamenných obchodech jsem nesnášela už v době, kdy jiné možnosti nebyly. Za celou dobu mých nákupů na e-shopech jsem naletěla podvodníkům jen jednou a zboží nikdy nedorazilo. Dodnes nechápu, jak se mi to stalo, protože já si obchody prověřuju velmi pečlivě. Nevhodné zboží jsem vracela jen párkrát, opravdu jen malé procento z celkového počtu nákupů, ale to se vám stane i při nákupech v kamenných obchodech nejen online.

36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page