top of page
  • Marta Dušková

Náramek proti komárům nefunguje! Místo náramků používejte repelent

Státní zdravotní ústav na základě podnětů z veřejnosti se rozhodl otestovat funkčnost repelentních náramků. Informaci o tomto testování zveřejnilo na svém facebookovém profilu Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Odborníci podle výsledků testování potvrdili, že ochranný účinek náramků, který slibuje ochranu až po dobu několika týdnů, neexistuje. Při testech sedali komáři dokonce i na náramky, takže účinnost je nulová.

Stále tedy platí, že nejlepší ochrana proti komárům je pouze repelent. Trh nabízí účinné produkty s obsahem chemických látek i bio repelenty, které jsou vyráběny na čistě přírodní bázi. Přehled účinných repelentů je zveřejněn na webu Co proti komárům venku? Nejúčinnější jsou repelenty proti komárům | 123medik.cz


Existují i rostliny, které poskytují přirozenou ochranu proti komárům.

Jde například o tyto rostliny:

Citronella – jde o trvalku v podobě trávy, která má výrazné aroma. Často tvoří složku samotných repelentů. Její pěstování je nenáročné, ať už v květináčích nebo ve volné půdě.

Levandule – lahodí oku i čichovým receptorům. Pro komárů je však její vůně odpuzující, a tak funguje jako přírodní repelent.

Eukalyptus – tvoří účinnou složku mnohých repelentů. V našich podmínkách se může pěstovat jako pokojová rostlina i jako strom venku (v závislosti na konkrétním druhu).

Máta šedá (Pennyroyal) – na odpuzování hmyzu se využívají máty obecně, ale nejsilnější účinky má právě tento druh. Pokud ji nebude ořezávat na nať, poskytne vám bledě fialové květy, které odlákají komáři, no přivábí motýli.

Měsíček – jeho léčivé účinky jsou široce známé. Avšak pomůže vám také zbavit se nepříjemného hmyzu. Obsahuje pyrethrum, což je látka, která může za jeho jedinečnou vůni, ale i za to, že jde o přírodní insekticid.


O metodice testování repelentních náramků a výsledcích testů se zmiňuje odbornice ze SZÚ v rozhovoru SZÚ pro Studio 6: Místo náramků používejte proti komárům repelenty - SZÚ | Oficiální web Státního zdravotního ústavu v Praze (szu.cz).




5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page