top of page
  • Marta Dušková

Návrh obnovy chaty Bohumila Hrabala vyhrál studentskou soutěž architektury

S projektem obnovy chaty Bohumila Hrabala zvítězily v 15. ročníku soutěže o Cenu Břetislava Štorma Eliška Houdová a Jitka Zemanová. Chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku byla nedávno zapsána na seznam kulturních památek a Středočeský kraj plánuje expozici otevřít v příštím roce.

Součástí studie je architektonické, funkční a provozní řešení interiéru, umožňující zpřístupnění chaty veřejnosti. „Ocenili jsme důslednost ve volbě možností vědecké obnovy Hrabalovy chaty. A preciznost zpracování návrhu, který se zabýval studiem dobových materiálů, fotografií, analýzami konstrukcí a dalšími prvky chaty, kterou autorky obnovily ke konkrétnímu datu, kdy ji opustil Bohumil Hrabal,“ uvedl předseda poroty prof. Petr Hájek (Fakulta architektury ČVUT).


Další ocenění získal projekt na přeměnu skladu chmele v Žatci v kulturní centrum, a projekt obnovy areálu zámku Boreč u Lovosic. Čestné uznání pak návrh regenerace areálu usedlosti Petynka.

Soutěž podporuje zájem studentů o obor památkové péče a má za cíl zvyšovat úroveň připravenosti pro praxi v oblasti péče o kulturní dědictví.


Řešení modelu Hrabalovy chaty je možné si prohlédnout zde na webu kraje Středočeský kraj - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz).


Podrobné informace k soutěži v tiskové zprávě icomos.cz - TZ ČNK ICOMOS k soutěži o Cenu Břetislava Štorma


21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page