top of page
  • Marta Dušková

Obecní stráž poskytuje primární a situační prevenci i v mělnickém regionu

Obce na Mělnicku začínají využívat služeb Obecní stráže vzhledem ke zvyšující se kriminalitě v obcích, především rozšiřující se krádeže kol a vandalismus. Obecní stráž funguje již od roku 2015 v rámci projektu Města a obce v bezpečí.

Obecní stráž pracuje v souladu s platnými zákony ČR a spolupracuje s městskou policií, PČR a sociálními odbory s ohledem na potřeby občanů. Obecní stráž je řešením pro obce, které si nemohou Obecní policii pořídit.


Obecní stráž zajišťuje firma Bezpečnostní agentura - Securitor a příslušníci obecní stráže jsou kvalifikovaní a fyzicky zdatní profesionálové, svou práci vnímají jako veřejnou službu a pravidelně procházejí školeními a profesně se rozvíjí. Obecní stráž je nonstop k dispozici na telefonech 608 999 697 a 603 257 852.


Na Mělnicku si pořídila Obecní stráž obec Libiš a ta v obci zajišťuje bezpečnost již od

15. října. Zkušebně zkouší služby Obecní stráže i obec Tišice.


Starostka obce Tišice Jana Syrová se podrobněji vyjádřila ke službě na Facebooku města:


„Vážení spoluobčané,

v poslední době pociťuji v naší obci zvýšenou kriminalitu (krádeže kol, vandalismus). Je známo, že zejména v Praze a ve středních Čechách hlásí policie podstav a starostové volají o posilování stavů. Marně. I já vandalismus, krádeže a další prohřešky policii oznamuji, žádám řešení, zároveň opakovaně vyzývám k prevenci, kterou však bohužel policie kapacitně nezvládá.


Na doporučení místního okradeného občana, který dlouhodobě pracuje v oboru bezpečnosti, a s přihlédnutím na kladné zkušenosti jiných obcí jsem zkušebně objednala služby OBECNÍ STRÁŽE. Do projektu Obce v bezpečí firmy Securitor z Mělníka se zapojily i okolní obce včetně Mělníka.


Jedná se o zkušené odborníky, kteří nesuplují policii, ale pomohou zajistit větší bezpečnost.


Trestné činy, krádeže, napadení je nutné hlásit na Policii ČR (linka 158), zároveň tyto prohřešky, stejně tak jako podněty, dotazy či prosby o pomoc směřujte i na telefonní čísla: 608 999 697 a 603 257 852, a to v případě potřeby kdykoliv 24 hodin denně/7 dní v týdnu.


Po obci můžete již nyní v různé časy potkat uniformovanou hlídku s označeným i neoznačeným vozem, kteří budou projíždět i procházet a budou se věnovat zejména problematickým místům. Neváhejte se na ně obrátit.


Tyto bezpečnostní služby řeší všeobecnou kriminalitu, svým pohybem již v počátku odrazují od možné kriminality, jako jsou krádeže, nevhodné chování, zajišťují součinnost s policií. Pomohou například i při nehodách, při první pomoci, při odchytu nebezpečných zvířat, atd. V případě, že Obecní stráž uvidí probíhající trestný čin, okamžitě zasáhne a případné pachatele se snaží zajistit do příjezdu PČR.


Vytvoření a provozování vlastní policejní služebny je velice problematické a finančně nákladné, proto je výběr firmy kompromisem pro zajištění většího bezpečí a prevence kriminality.


Abychom si vyzkoušeli účinnost a spokojenost s projektem, domluvili jsme se na zkušební době 3 měsíců. Ostraha bude sbírat podněty, aktivně vyhledávat a řešit problematická místa a situace a průběžně budou podávat hlášení.


Svěřte se tedy, neváhejte požádat o pomoc, a abychom co nejlépe vyhodnotili užitečnost projektu, sdělte mi vaše zkušenosti, poznatky či své dotazy a nápady, nejlépe na e-mail: syrova@tisice.cz.


Jana Syrová, Vaše starostka“


Použité foto zdroj Tišice



444 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page