top of page
  • Marta Dušková

Ohňostroje jsou v národních parcích zakázány!

Od června 2017 je v platnosti novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kdy jsou zakázány ohňostroje v národních parcích.



Světla a zvuky narušují přirozené chování a prostředí divoké zvěře, ve kterém žijí. Je zde i vyšší riziko vzniku požárů.


Všechny čtyři tuzemské národní parky by měly být již od června 2017 bez ohňostrojů a petard. Zábavná pyrotechnika je zakázaná na celém jejich území včetně obcí. Za porušení zákazu hrozí na místě pokuta do deseti tisíc korun, ve správním řízení se může vyšplhat mnohonásobně výš.


„Divoká zvířata stresují hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, které jsou průvodním jevem zábavní pyrotechniky. Při útěku vydávají zvířata velkou spoustu energie, kterou budou potřebovat v dalších zimních měsících," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.


Během ohňostrojů se uvolňují do ovzduší těžké kovy a další škodlivé látky, to může mít nepříznivý vliv na kvalitu vzduchu.


Zvuky ohňostrojů jsou stresující nejen pro naše domácí mazlíčky, ale i divokou zvěř v přírodě. I z tohoto důvodu jsou ohňostroje v národních parcích zakázány.


Vypadá to, že klidné oslavy nového roku se začínají stávat v Česku trendem.



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page