top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Oživení řeky Labe: děti z neratovické třetí třídy pomohli s vysazením bezmála 400 kg ryb

Společnost Spolana uspořádala další tradiční vysazování ryb do řeky Labe. Rybáři ze středočeského rybářského svazu spojili i letos síly s malými pomocníky. Na vypouštění ryb nechyběli děti ze základní školy 28. října v Neratovicích. Společně se zarybněním Labe o nových 400 kilogramů ryb si děti také užily poutavý doprovodný program, který byl korunován pečením špekáčků. Díky této ekologické iniciativně bylo vypuštěno do řeky Labe už přes devět tun ryb.

Voda v Labi je nyní živější o přírůstky desítek kilogramů odolných původních druhů ryb. Děti s rybáři do Labe vysadili líny, štiky, kapry, úhoře či sumce. O složení ryb se stejně jako při jarním vysazování postarala regionální pobočka Českého rybářského svazu v Neratovicích. Spolana, která tuto ekologickou iniciativu dlouhodobě s Ekologickým centrem Kralupy organizuje, pravidelně dětem odhaluje zajímavosti z českého vodního světa a hravou formou děti učí o ekologické důležitost řeky.

„Vysazováním mnoha druhů původních druhů ryb se ve Spolaně snažíme chránit životní prostředí v okolí areálu. Do vypouštění ryb se vždy zapojují také děti ze základních škol v okolí areálu, pro které je připraven bohatý program, který má hravou formou dětem přiblížit důležitost ochrany životního prostředí,“ říká k vysazování ryb Piotr Kearney, jednatel společnosti Spolana.


O praktickou výuku se staraly lektorky z Ekologického centra Kralupy, které připravily sérii soutěží, z nichž si děti odnesly nejen skvělé zážitky, ale i cenné znalosti. „Soutěže děti vždy velmi baví a jsou skvělým doplněním zážitku z blízkého kontaktu s rybami, které děti do řeky vlastnoručně vypouští. Po vysazení měly děti připravená stanoviště, na kterých se mohli mimo jiné dozvědět více o životě v našich vodních tocích,“ říká Martina Černá z Ekologického centra v Kralupech nad Vltavou.

„Děti byly z akce nadšené, protože příležitost vzít si rybu do ruky a vypustit ji do řeky byla pro všechny velkým zážitkem. Kontakt s přírodou je pro děti velmi důležitý a za možnost zúčastnit se této akce jsme moc rádi,“ dodala Monika Vocelová, učitelka 3. třídy neratovické základní školy 28. října.


Společnost Spolana se snaží o rozvoj životního prostředí nejen formou pravidelné výsadby ryb do řeky Labe, ale také podporou hnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého, který pravidelně hnízdí na jednom z komínů výrobního areálu. Již pětiletou tradici má také chov včel medonosných. Ty jsou od roku 2018 chovány ve včelích úlech, které jsou umístěny ve starém areálu výroby čokolády a sacharinu a výbornou kvalitu stáčeného medu potvrdily testy akreditované laboratoře Výzkumného ústavu včelařského.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page