top of page
  • Marta Dušková

Pestrý Týden knihoven ve Velkém Borku

Týden knihoven je celostátní kampaň, která běží již od roku 1996 a pořádá jej Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Letos se uskutečnil po celé republice v týdnu od 2. října do 8. října.

Ve Velkém Borku čekal na zájemce pestrý program, který nabízel spoustu zážitků, z nichž si mohl každý vybrat, co jej zajímá:


Týden knihoven začal ve Velkém Borku v úterý 3. října trénováním paměti. Sedm statečných žen se sešlo ve Volnočásku s lektorkou Janou Volkovou z mělnické knihovny.

Pod jejím vlídným vedením jsme si vyzkoušely různé hry a pomůcky, které člověku pomohou zapamatovat si hodně informací. Naučily jsme se, jak funguje mnemotechnická metoda LOCI, která spočívá ve spojení informací a specifického místa, které pomůže si tyto informace lépe zapamatovat a vybavit si je. Dokázaly jsme si zapamatovat bez psaní seznam 24 nákupních položek, a ještě jsme se při tom pobavily. Pomocí věty: „Červená opice žrala zelený meloun indickému fakírovi,“ nikdy nezapomeneme, že duha má těchto sedm barev: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo a fialová. Velmi užitečné bylo zapamatování si libovolného čísla pomocí příběhu – což se určitě hodí, když potřebujeme zadat PIN či znát telefonní čísla svých blízkých. Hodina uběhla jako nic a doufáme, že se s paní Volkovou zase při nějaké akci setkáme. Kdo by se chtěl trénování paměti věnovat, může vyrazit na Mělník, kde proběhnut další hodiny



Ve středu 4. října v 10.00 hodin jsme společně s žáky naší základní školy otevřeli knihobudku, která je umístěna na budově Volnočásku vedle vchodu do knihovny. Knihobudku na míru pro nás vyrobil František Dvořáček ze Skuhrova a polepy podle našeho zadání vyrobil pan Milan Pecka z mělnické firmy BIFF. Oběma moc děkujeme. Děti s sebou přinesly obrázky, které ve škole namalovaly na téma Obal mé nejoblíbenější knihy. Netradičně a moc hezky pojali svá díla páťáci. Obrázky si můžete prohlédnout v oknech Volnočásku, kde jsou vystavené.

Ve čtvrtek 5. října v podvečer se ve Volnočásku konala další akce v rámci Týdne knihoven. O proměnách Velkého Borku a mělnických čtvrtí Blata a Rousovice v průběhu času přišli povídat a promítat fotografie Karel Lojka a Martin Klihavec, kteří jsou společně autory knih Mělník v proměnách času a Mělník na starých fotografiích 1970-1989. O besedu byl velký zájem – přišlo 34 lidí, kteří si rádi zavzpomínali nad srovnávacími fotografiemi různých míst. Povídalo se i o historii mělnického cukrovaru. Martin Klihavec je nejen kronikářem města Mělníka, ale především nadšeným sběratelem starých pohlednic a dalších předmětů z historie, které jsou spojeny s Mělníkem. Na ukázku donesl homole cukru a kilovou kostku cukru z mělnického cukrovaru. Beseda byla velmi poutavá a pokud to bude možné, budeme v poznávání nedávné historie našeho nejbližšího okolí rádi pokračovat.

Ve Velkém Borku se konal čtenářský maraton. Číst začala v pátek 6. října v 8.00 hodin vedoucí naší obecní knihovny Libuše Hovorková z knížky pohádek z Večerníčků. Ve čtení ji vystřídali paní učitelky a žáci z borecké základní školy, pak postupně chodili další čtenáři z naší obce. Akce se konala na podporu čtenářské gramotnosti. Sympatické bylo, že přišly i celé rodiny s dětmi. Četli jsme z knih Vojtěcha Matochy Prašina nepřetržitě do soboty 7. 10. do jedné hodiny po půlnoci. Za 17 hodin přečetlo 120 čtenářů 499 stran.

Helena Vavřinová, starostka obce Velký Borek

Foto zdroj obec Velký Borek

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page