top of page
  • Marta Dušková

Pozor na falešné QR kódy, které podvodníci často používají

QR kódy se dnes používají téměř všude a jejich jednoduchým naskenováním pomocí fotoaparátu mobilního telefonu je možné získat přístup k dotazníkům, slevovým nabídkám, k platebním službám za parkovací lístky nebo účty v restauracích.

Po naskenování pomocí aplikace fotoaparátu je uživatel přesměrován automaticky na patřičnou webovou adresu. Místo složitého vypisování URL adresy stačí pořídit rychlý snímek.


A právě v této jednoduchosti se skrývá nebezpečí. Podvodníci často používají falešné QR kódy, které přesměrují uživatele na zmanipulované webové stránky, jejichž prostřednictvím získají podvodníci platební údaje.

V USA a Velké Británii byly zaznamenány případy falešných QR kódů zneužitých v souvislosti s pokutami. Na čelním skle auta našli řidiči parkovací lístky s údajnými pokutami s QR kódem, jehož prostřednictvím jsou přesměrováni na falešné webové stránky, kde mají pokutu zaplatit.


Nebezpečí QR kódů spočívá v tom, že na první pohled není zřejmé, kam vložený odkaz vede.


Co udělat pro ochranu?

  • Aktualizovaný mobilní telefon: Udržujte systém Android/iOS aktuální a co nejdříve instalujte aktualizace aplikací.

  • Aplikace fotoaparátu: Ke skenování používejte vestavěné aplikace fotoaparátu v systémech Android a iOS.

  • Náhled odkazu: Android ani iOS neotevírají zakódované webové stránky z QR kódu automaticky, ale zobrazují nejprve URL adresu jako náhled. Zkontrolujte, zda tato adresa vypadá důvěryhodně. Zde se doporučuje opatrnost, zejména u zkrácených odkazů.

  • Zkontrolujte stránky: I v případě, že jste již byli přesměrováni, měli byste si webové stránky důkladně prohlédnout, než se pustíte do další akce. Je web skutečně důvěryhodný?

  • Opatrujte svá data: Při přesměrování na webové stránky prostřednictvím QR kódů buďte opatrní na své citlivé přihlašovací nebo platební údaje. V případě pochybností jakoukoliv transakci ihned zrušte.

  • Falešné nálepky: V případě fyzických QR kódů se ujistěte, zda nejsou náhodou skutečné kódy přelepeny/nahrazeny jinými falešnými.

  • Další aplikace: Vyvarujte se stahování aplikací prostřednictvím QR kódů. Místo toho přejděte na oficiální App Store nebo Google Store a získejte aplikace tam.

  • Přílohy pošty: K oklamání ochrany proti phishingu se také často používají QR kódy jako přílohy pošty. Neskenujte je mobilním telefonem, protože se často může jednat o podvod.


Použité fotografie zdroj chip.cz

48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page