top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Pozvánka na závěrečnou prezentaci projektu Příběhy našich sousedů

Slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů Mělnicko se uskuteční v Tanečním sále Masarykova kulturního domu na Mělníku ve čtvrtek 1. června 2023 od 15 hod. Zúčastněných šest školních týmů z Mělníka, Dolních Beřkovic, Byšic a Neratovic představí výsledky své práce. Každý tým natáčel svého pamětníka. Vznikly čtyři audio a dvě videoreportáže. Ty budou moci návštěvníci akce vyslechnout a shlédnout.

Jednotlivé týmy představí své pamětníky. Tým ze ZŠ Jungmannovy sady na Mělníku natáčel pana Josefa Crka, který se narodil za 2. světové války v Jugoslávii a v kolébce strávil několik měsíců s rodiči v horách mezi partyzány. Pan Jan Petrželka vyprávěl žákům z mělnické ZŠ J. Seiferta o svém dědečkovi, který udržoval osobní přátelství s T. G. Masarykem a jeho rodinou.


Tým ze ZŠ a MŠ Dolní Beřkovice se od paní Drahomíry Mertlové dozvěděl, jaké to bylo strávit 9 hodin v zavaleném sklepě po americkém bombardování Hodonína v roce 1944.


Paní Jarmila Pacltová vyprávěla členům týmu ze ZŠ a MŠ Byšice o svých zážitcích

z kolektivizace zemědělství - celou rodinu vyhnali z jejího rodného statku v Zálezlicích.


Projektu se zúčastnily také dva týmy ze středních škol. Týmu

z Gymnázia Jana Palacha na Mělníku vyprávěl pan Milan Honzík o tom, jak zavřeli jeho tatínka po únorovém převratu v roce 1948.


Členkám týmu z Gymnázia

Fr. Palackého z Neratovic popsal pan Miloň Novák své zatčení na Václavském náměstí v srpnu 1969 v době 1. výročí sovětské okupace Československa a následný třítýdenní pobyt v pankrácké věznici.


Přestože je tento projekt nesoutěžní, bude na závěrečné prezentaci přítomna rovněž tříčlenná porota – jejími členy budou historik, novinářka a učitelka. Zúčastněné týmy dostanou zpětnou vazbu k výsledkům své práce i k vystoupení přímo na prezentaci. Projekt Příběhy našich sousedů Mělnicko zajišťuje Post Bellum z.ú. za finanční podpory města Mělníka, obcí Dolní Beřkovice, Byšice a Středočeského kraje. Zváni jsou všichni zájemci z řad veřejnosti.


Michal Šimek – koordinátor projektu

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page