top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Prezentace projektu Příběhy našich sousedů

Závěrečná slavnostní veřejná prezentace projektu Příběhy našich sousedů Mělnicko se uskuteční v Tanečním sále Masarykova Kulturního domu na Mělníku v pátek 17. května 2024 od 15 hod. Zúčastněných sedm týmů ze základních a středních škol z Mělníka, Mšených Lázní, Dolních Beřkovic a Neratovic představí výsledky své práce. Každý tým natáčel svého pamětníka. Vzniklo šest audio a jedna videoreportáž. Ty budou moci návštěvníci akce vyslechnout a shlédnout. Jednotlivé týmy představí své pamětníky.

Příběhy pamětníků jsou bezesporu zajímavé a jsou dokladem pestré historie bývalého Československa v období 1. republiky, 2. světové války, nástupu komunismu po Únoru 1948 i doby husákovské normalizace.

Tým ZŠ ze Mšených Lázní zaznamenal příběh Jany Karpíškové, která spolu se svou rodinou byla nedobrovolně odsunuta ze statku z Hané na Litoměřicko, kde našla svůj druhý domov.

Jaroslav Jeřábek ve vyprávění pro tým ze ZŠ Dolní Beřkovice připomněl historii zámku v Jenišovicích. Vyprávěl o rakouské hraběnce, která pro svůj antinacistický postoj musela zámek opustit. Dobu války prožila na katolické faře v sousedním Cítově.

Hana Hlinecká mladým zájemkyním o historii ze ZŠ Pšovka na Mělníku popsala, jak její tatínek po 2. světové válce získal řeznictví v Tuhani a jaké bylo soužití s původními německými obyvateli domu, než museli nedobrovolně odejít do Německa.

Karel Uzel žákovskému týmu z mělnické ZŠ Jungmannovy sady mimo jiné povyprávěl o tom, jaké to je vyznačovat turistické trasy na Kokořínsku. Dalšímu týmu ze stejné školy Ivan Nekuda popsal své zkušenosti zájemce o hudbu a výtvarné umění v době normalizace na Mělníku.

Do projektu se zapojila i dvě gymnázia. Studenti z mělnického Palachova gymnázia zdokumentovali osudy Heleny Šeflové, která své dětství a mládí prožila v Horní Řasnici u Frýdlantu v Čechách – soužití se sudetskými Němci i dramatické události ze sovětské okupace v srpnu 1968, kdy tank vjel do domu, kde bydlela s rodiči.

Členky týmu neratovického Gymnázia Františka Palackého se seznámily s příběhem válečného veterána Vasila Metenka, o kterém jim vyprávěla jeho dcera Jaroslava Hoťová. Rodák z Podkarpatské Rusi prošel sovětským gulagem a následně se jako voják československého armádního sboru zúčastnil vojenského tažení ze Sovětského svazu až do Československa. Týmy z obou gymnázií na základě dohody se Středočeským krajem spolupracovaly s historikem Regionálního muzea na Mělníku Lukášem Snopkem. Ten jim poskytl zpětnou vazbu pro tvorbu reportáží a seznámil je se svým pohledem na dobu, v které jejich pamětníci žili.

Na slavnostní prezentaci je zvána široká veřejnost. Již dnes se na setkání s návštěvníky této akce těší žáci základních škol z Mělníka, Mšených Lázní a Dolních Beřkovic, studenti gymnázií z Mělníka a Neratovic, zástupci města Mělníka, obcí Mšených-lázní a Dolní Beřkovice, Regionálního muzea Mělník, p.o., Středočeského kraje, stejně jako Post Bellum, které projekt organizačně zajistilo.

Projekt finančně podpořily město Mělník, obce Mšené Lázně a Dolní Beřkovice a Středočeský kraj.

Michal Šimek – koordinátor projektu Kontakt: mob. 608 718 898; e-mail: michal.simek@postbellum.cz

Tisková zpráva

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page