top of page
  • Marta Dušková

Právo být zapomenut…

Na právu být zapomenut se dohodli zástupci Ministerstva zdravotnictví, pacientských organizací i finančního sektoru. Právo být zapomenut znamená velkou změnu v jednání pojišťoven, které po dohodě na společném jednání 9. října nebudou u onkologických pacientů, u nichž uplynul určitý počet let od ukončení léčby, přihlížet k předchozímu onemocnění a pacienti budou bráni jako zdraví.

Doposud měli lidé, kteří se léčili s rakovinou, problém získat životní pojištění či běžné finanční produkty, pojišťovny buď s nimi smlouvy neuzavíraly či jim navyšovaly ceny produktů.


Ministerstvo zdravotnictví v posledním roce tyto otázky diskutovalo s Českou asociací pojišťoven, Českou bankovní asociací i zástupci pacientských organizací. Ústav zdravotnických informací a statistiky poskytl zástupcům finančních institucí podrobné údaje o riziku úmrtí nebo obnovy onemocnění v případě české populace a jednotlivých typů zejména onkologických onemocnění.


Aplikace práva být zapomenut vůči vyléčeným onkologickým pacientům je výraznou změnou o to větší, že není nutná změna legislativy. Spoustu onkologických pacientů je v dětském či mladém věku, a i po vyléčení měli už předem start do života velmi ztížený.


Tématem se zabývá i Zdravotnický deník a cituje mimo jiné ředitele České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jana Matouška, který poznamenává, že asociaci pojišťovnám nemůže nařídit jednotný přístup, musí mít možnost si vzájemně konkurovat, a doporučení proto posuzoval i antimonopolní úřad. U většiny onkologických diagnóz bude doporučení na „právo být zapomenut“ po sedmi letech, u některých kratší i delší.


Ilustrační foto zdroj Globe24.cz


129 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page