top of page
  • Marta Dušková

Publikace je již v prodeji v Regionálním muzeu Mělník

Pověsti z Mělnicka, Neratovicka, Kostelecka a Kralupska

Slavností křest, při kterém se můžete těšit na dramatické čtení, se koná v úterý 13. 9. 2022 od 17:00 hodin v prostorách muzea.

Regionální muzeum Mělník v partnerství s MAS Vyhlídky vydalo další očekávanou publikaci. Pověsti z Mělnicka, Neratovicka, Kostelecka a Kralupska vyšly znovu po 25 letech. Autory knihy, která zůstala jen s drobnými korekturami v původním znění, jsou Jiří Zubík a Josef Houžva. Stejně jako v případě Pověstí z Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí, které mělnické muzeum znovu vydalo v roce 2021, vyhledali a vyslechli tito milovníci příběhů a místní krajiny pověsti, drobné zmínky z historie, dobového tisku i výpovědi pamětníků. Kolorované ilustrace Olgy Vychodilové vdechují tajuplným báchorkám život.


Publikace je rozdělena do několika oddílů: Místní legendy, Enigmatické monumenty, Tajemství podzemí, Posvátná místa, Alchymisté, Čarodějníci, Revenanti a Bílá paní, Bájní tvorové, Fantastický bestiář a Jiné kuriozity.


Knihu lze zakoupit v pokladně muzea za příznivou cenu 200,- Kč nebo objednat poštou na dobírku na emailu: srbova@muzeum-melnik.cz, tel. 315 630 932.

Ukázka vypráví o Králi střelců z Mělníka…

„Psal se rok 1403. Jednou v neděli dopoledne bylo celé město Mělník na nohou. Náměstí, podloubí i přilehlé ulice se vyšňořily jako o Božím těle. Všude samá zeleň, pestrobarevné květy, ve vkusných nádobkách kytice pro nového krále střelců. Měšťané, starší i mladší, ve svátečním přicházeli na náměstí, aby se zúčastnili tradiční slavnosti. To už zde stáli všichni střelci se svými kušemi, někteří zdánlivě klidní, jiní již zřetelně nervózní…"


Kdo se stal novým králem střelců a co se událo, když do soutěže chtěla vstoupit vznešená žena a jak celý příběh dopadl…? Stačí se začíst do právě vydané publikace a vše se dozvíte!


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page