top of page
  • Marta Dušková

Příjmy oproti výdajům výrazně rostou…

Výdaje na podporu uprchlic a uprchlíků se od poloviny roku výrazně snižují, a naopak rostou příjmy do státní kasy, kterými přispívají sami Ukrajinci. Během dvou let je to zatím více než 35 miliard. Vyplývá to z dat Ministerstva práce a sociálních věcí.

Příjmy oproti výdajům výrazně rostou už od poloviny minulého roku. Za čtvrté čtvrtletí byl rozdíl 1,9 miliardy ve prospěch státního rozpočtu. V Česku je 340 tisíc osob s dočasnou ochranou, necelých 30 % jsou z toho děti, mladí do 17 let a senioři nad 65 let. Z více než 120 tisíc ekonomicky aktivních přesahuje podíl žen více než 60 %.

Řada Ukrajinek s rodinami stále doufá v návrat, ale učí se češtinu a snaží se zabezpečit rodinu a tři čtvrtiny z těch, co mohou, pracují. Nevytlačují české občany z jejich pracovních pozic, ale naopak pomáhají řešit dlouhodobý nedostatek pracovní síly a většina z nich pracuje v nekvalifikovaných pozicích.

„Data Ministerstva práce a sociálních věcí vyvrací mýty o tom, jak na podporu uprchlic*íků doplácíme. Většina těch, kteří mohou, už pracují a státu odvádějí část svých výdělků. A ukazuje se, že už je to více, než nás stojí podpora těch, kteří pracovat nemohou a naši pomoc stále nutně potřebují,“ upozorňuje Zuzana Ramajzlová, vedoucí Programu podpory uprchlíků organizace Člověk v tísni.



Na přínos ukrajinských uprchlic a uprchlíků, potřebu nežít donekonečna v provizoriu a bez výhledu alespoň do blízké budoucnosti nyní upozorňuje také kampaň „Pracujeme tam, kde je třeba“, kterou připravilo Ministerstvo vnitra, Úřad vlády, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a česká kancelář Mezinárodní organizace pro migraci.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page