top of page
  • Marta Dušková

Případy z online poradny obsahují většinou opakující se témata

Počet případů v roce 2023, které řešila online poradna E-Bezpečí, se zvýšil oproti předchozím letům. A i přes stále se opakující varování Policie ČR a jiných institucí včetně vzdělávacího webu E-Bezpečí, zůstávají v popředí stále stejná témata.



Mezi nimi vévodí sextortion, tedy vydírání prostřednictvím intimních materiálů a velmi často poradna řeší sexting hlavně u dětí a s tím spojené úniky citlivých materiálů. Je třeba si uvědomit, že materiál zaznamenaný na internetu nelze jen tak vymazat a odstranit. Není to fotka, kterou lze zmačkat a zahodit. Přesto právě tyhle případy se objevují často.


"Byl jsem kontaktován na Snapchatu údajnou Kanaďankou žijící v ČR. Ptala se mě na různé věci, např. kde bydlím apod. Řekl jsem jí jenom že chodím na gymnázium (nespecifikoval jsem to). Pak se mě ptala na sexuální otázky a já jsem byl tak hloupý, že jsem jí poslal nahou fotku. Potřebuji pomoci, děkuji. (vek 16)"

„Dobrý den , teďka aktuálně mě vydírá kluk ze zahraničí konkrétně z Turecka a vyhrožuje že fotky pošle na porno stránku (naštěstí tam není nahota) ale vyhrožoval mi i že to pošle tátovi mýmu že si sežene jeho číslo a já mu říkám že ví co mám za fotky takže mu to bude k ničemu a jsem úplně špatná když to fakt dál na tu stránku ale nevím na jakou a nevím co mám dělat je mu teda 16 a dorozumívá se anglicky. Prosím pomozte mi nechci abych měla doma problémy několikrát i volal já se bojím prosím pomozte mi. Já si to prožila naposledy celý dva roky 2020 a 2021 a mám opravdu strach. Hlavně doma nechci problémy jelikož vím jaká je moje máma ta by mě zabila asi ale ne že by mě mlátila nebo tak ale naštvaná by byla pekelně. Doufám že se to vyřeší děkuji. (vek 13)“


Mezi další podvody, o kterých toho bylo už napsáno hodně, patří bezesporu romance scam, kde se pachatel snaží navázat v online prostředí romantický vztah a vylákat co nejvíce financí. I tady přes neustálé varování před takovými podvody se opakuje stále stejný příběh, který je zveřejněn ve spoustě médiích a počet obětí stejně narůstá.


„Seznámila jsem se s mužem, který se vydával za ortopedického chirurga, který údajně pracuje pro WHO v Aleppu,Sýrie. Údajná organizace požadovala zdravotní pojištění na 3 měsíce v ČR 186 000 Kč. Ty jsem poslala. Vše jsem si už ověřila přes Velvyslanectví v Damašku a oni oslovili OSN. Byl to podvod. Jde o to že mám fotky údajného člověka. Spíše ten člověk ani neví, že jeho fotografie někdo zneužil. Ten podvodník se vydává za Antonia Danteho- Australan . Nikdo ve WHO takový nepracuje. Jde mi o to zaslat Vám fotografie a vypátrat toho muže a varovat. (vek 55)“


Podobná forma online podvodů je investice do kryptoměn, kde podvodníci využívají známých osobností, které údajné investice doporučují. Spoustu lidí pak uvěří představě snadného zbohatnutí, aniž se zamyslí nad svým nesmyslným počínáním.


„Dobry den, naletela jsem podvodnikum a obchodovala jsem pres falesnou platformu na kryptomeny. Zobchodovany vydelek mi pry poslali, ale porad s podminkou nejakeho vyplaceni se a ja samozrejme hloupe uverila.Vyhrozuji mi at zaplatim penize ze jim dluzim, pritom to tak neni a oni dluzi me. Pisou mi na whatApp pod ruznymi cisli ktere blokuju, ofotila jsem si konverzaci.Vyhrozuji mi likvidaci me a me dcery maji uvodni fotku kterou uz jsem smazala. Prosim pomozte mi. Jsou schopni jit dal? Bojim se na policii“


Podrobné informace a další případy z poradny, která v roce 2023 řešila 790 případů, jsou zveřejněny na webu E-Bezpečí Poradna E-Bezpečí - bilancujeme rok 2023 - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz).

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page