top of page
  • Marta Dušková

Regulace petard a zábavní pyrotechniky přinese větší ochranu zvířat i čistější ovzduší

Regulací zábavní pyrotechniky se právě zabývají ministři zemědělství a životního prostředí. Ochrana zvířat a ovzduší je cílem pozměňovacího návrhu, který byl mohl do budoucna přinést regulaci petard a zábavní pyrotechniky.



Hlavním efektem pyrotechniky je hluk a regulace či dokonce zákaz použití v určitých kategoriích by přinesl zvířatům, především psům a některým hospodářským zvířatům, větší klid a zlepšila by se kvalita ovzduší, která má vliv na zdraví člověka.


Uvažuje se i o omezení prodeje pyrotechniky, která je v Česku lehce dostupná, daleko víc než třeba v Německu. Prodávat by se mohla jen ve specializovaných prodejnách, dosud ji lze koupit u stánků či v supermarketech. Je možné ji zakoupit i v národních parcích, kde je její používání přísně zakázáno.


„Ohňostroje nejsou ničím jiným než kontrolovanými výbuchy, tedy spalovacím procesem v ovzduší. S tím bohužel souvisí výrazné znečištění ovzduší, dopad to má samozřejmě i na zdraví člověka. To chceme změnit, s kolegou ministrem zemědělství Markem Výborným tak budeme chtít zpřísnit pravidla pro prodej a používání pyrotechniky,“ říká pro RTVJ ministr životního prostředí Petr Hladík a dodává: „Aktuálně na Ministerstvu životního prostředí pracujeme na novele zákona o ochraně ovzduší, která čeká na projednání vládou…“




Ministerstvo životního prostředí k diskuzi o omezení pyrotechniky připravili krátkou anketu. Odkaz na dotazník je zde Formuláře Google: přihlášení.

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page