top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Rezervujte si návštěvu Muzea Eduarda Štorcha v Lobči online!

Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko představila na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Holliday World a Region World Praha 2022, nejen přírodní a kulturní bohatství svého území, ale poprvé v České republice seznámila veřejnost s novým, zajímavým konceptem návštěvy muzeí. Pod názvem webové platformy Living Museums/Živá muzea se skrývá možnost objednat se do vybrané expozice online, dle svých časových možností.

Ačkoli například ve Španělsku tento systém velice dobře funguje již několik let, v České republice je to právě obec Lobeč, která se může pochlubit touto novinkou ve svém Muzeu Eduarda Štorcha. Rezervace návštěvy proběhne jednoduše: na www.museosvivos.com kliknete na Rezervace a po zvolení dne, hodiny, kdy chcete muzeum navštívit, a vyplnění základních údajů odešlete požadavek. Vzápětí na váš mobilní telefon a email dorazí potvrzení o rezervaci s přístupovým kódem. Ten zadáte u vstupu do muzea a vaše prohlídka může začít. Se vstupem se rozsvítí světla, zvolíte si jazyk audio výkladu a už si jen užíváte krásné, nově koncipované expozice o Eduardu Štorchovi, který je jistě všem znám jako autor románu Lovci mamutů či Minehava. Nepoznáte jen svět prehistorie, ale dozvíte se i další zajímavé skutečnosti o pedagogických nebo archeologických aktivitách této osobnosti.


Popsaný systém návštěv je alternativou pro ta muzea, kde není možné, buď z personálních nebo technických důvodů, mít k dispozici stálý personál každý den. Řešení návštěvnosti za pomoci online rezervací v rámci sítě Living Museums/Živá muzea prostřednictvím individuálních vstupů, má za cíl vykrýt kapacitu muzeí, zvýšit tím jejich atraktivitu a zřizovateli či majiteli přinést více prostředků na provoz. Vyšší četnost návštěv pak může být přínosem i pro samotné území třeba tím, že z ní mohou těžit i další lokální služby nebo prodejci místních produktů. Název Živá muzea tedy proto, že muzejní expozice mohou více ožít a v souvislosti s tím ožívá historie i tradice našeho venkova.

PhDr. Marcela Pánková, Ph.D.

MAS Vyhlídky, z.s.



5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page