top of page
  • Marta Dušková

Sál plný roztomilých mazlíčků s kočičí povahou

Sál Kulturního domu v Cítově patřil v sobotu 6. listopadu 1. Cítovské podzimní výstavě ježků bělobřichých. Všude plno roztomilých mazlíčků, které lákaly k pomazlení. Jejich majitelé je oslovovali jmény a zdálo se, že ježečci na jméno reagují, jako například krásná Zázvorka, které se nechala fotit a nebála se.


Výstava byla soutěžní, něco jako ježčí miss.


„Ježečky posuzuji už několik let. Na ježečkovi se posuzuje vzhled a povaha. Povaha především, protože jsou to domácí mazlíčci, takže je potřeba, aby ten ježeček nefuněl, měl dobrou povahu, nekousal, aby se v ruce rozbalil a byl aktivní. Co znamená, když funí? Zlobí se, chce zastrašit nepřítele a chce od něj mít klid, proto funí a řízeným chovem se snažíme jako chovatelé tyto instinkty potlačit. Aby to byl mazlíček, a ne ta ufučená koule, která se nás snaží zbavit a dostat se do bezpečí. Na této výstavě právě posuzujeme vlastnosti a vzhled toho ježečka, jestli není třeba moc tlustý, taky když probíhá miss, tak to nemůže být žádná tlusťoška, ani anorektička a tady je to stejné. Posuzuje se i stav bodlin, jestli nemá křivé nohy, jestli má dostatečný počet prstů“, vysvětluje posuzovatelka Marcela Abelová z Registru ježků Registr-jezku (webnode.cz), který je pořadatelem výstavy.


Hlavní zásluhu na pořádání cítovské výstavy ježků má posuzovatelka Sára Pacourková: „Snažily jsme se s kolegyní uspořádat nějakou akci, kde se opět budou moci sejít po delší době všichni ježkaři a užít si to. Povedlo se mi dohodnout výstavu tady v Cítově. Já jsem z Cítova, takže proto Cítov, žiju tady už šest let. Doufáme, že tato výstava nebude v Cítově poslední. Je tady velká účast“.


Na výstavě bylo možné se seznámit nejen s novodobým mazlíčkem s kočičí povahou, ale nechyběly ani stánky s výrobky pro zvířata, kreativními výrobky a šperky.


Ježek bělobřichý je roztomilý hmyzožravec, který pochází z Afriky. Na rozdíl od ostatních ježků se neukládá k zimnímu spánku a je aktivní po celý rok. Je to neobvyklý mazlíček, který si dobývá srdce chovatelů na celém světě. Ježčí povaha je dosti nezávislá a svobodomyslná. Od svého majitele potřebuje pochopení, zamyšlení nad jejich potřebami a nad tím, co nám chce ježeček svým chováním sdělit.


Pro ježky je typické, že se zpravidla navážou na jednoho člověka a bezmezně mu důvěřují.


No, nejsou roztomilí?

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page