top of page
  • Marta Dušková

Skalní obydlí Lhotka je otevřeno jen do konce září

LHOTKA - Pod Regionální muzeum Mělník patří kromě stálých expozic v mělnických prostorách také Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka, které se letos zavírá v neděli 27. září, takže ještě je čas udělat si malý výlet. Provozní doba je čtvrtek až neděle a svátky od 10-12 hodin a 13-17 hodin. Poslední prohlídky jsou v 11.30 a 16.30 hodin. Opět bude otevřeno až v květnu 2021.

Skalní obydlí Lhotka

Skalní byt ve Lhotce u Mělníka pochází pravděpodobně z poloviny 19. století a je nejdéle obývaným kokořínským skalním obydlím. Poslední obyvatelka Marie Holubová se zde narodila a žila 80 let až do roku 1982. Od roku 2009 je zpřístupněno obydlí veřejnosti s ukázkou původního bydlení a hospodaření a malou ukázkou zemědělské techniky. Vlastně celé hospodářství je vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi.

Toto obydlí je dokladem neobvyklých stavebních metod, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení.

Skalních bytů je na Kokořínsku a okolí vícero, ale tento je velmi zajímavý a pravděpodobně jediný přístupný veřejnosti. Obydlí vznikala převážně v druhé polovině 18. století a v 19. století. Žili v nich nejchudší z obce, někdy obydlí sloužila k dočasnému bydlení při požáru anebo jako úkryty ve válečných dobách. Některá měla svá čísla popisná a patřila obcím, které je přidělovaly jako obecní byty.

Dnes z obydlí ve Lhotce dýchá minulost a jen těžko si lze představit, že v tomto malém prostoru žilo šest lidí.


Názor redaktorky Marty

Já jsem vevnitř měla pocit, že se tam více než dva lidí najednou nevejdou, rozhodně ne na prohlídku. Je to moc krásná památka, která nám ukáže, jak žili naši předkové skromně a možná nás přinutí se zamyslet, zda vše, čím se obklopujeme v životě, je naprosto nezbytné. Rozhodně obydlí stojí za návštěvu a kdo máte čas a chuť, ještě to letos stihnete.

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page