top of page
  • Marta Dušková

Sleva na pojistném podporuje vytváření pracovních pozic na zkrácený úvazek

Zaměstnavatelé mohou již rok využívat slevu na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Tato sleva je určena pro osoby, kterým jejich životní situace nedovoluje pracovat na plný úvazek. Jde především o lidi starší 55 let, studenty, mladší 21 let, nedávno rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče, kteří pečují o malé dítě. Od února loňského roku tuto slevu využilo již 25 789 jedinečných zaměstnavatelů pro 123 644 zaměstnanců.


Tato sleva podporuje vytváření pracovních pozic na zkrácený úvazek a více motivuje zaměstnavatele vyhovět osobám, kterým jejich životní situace neumožňuje pracovat na plný úvazek.

Podle analýzy ČSSZ vzniklo od začátku platnosti slevy na pojistném nově celkem 22,6 tisíc zkrácených úvazků. Všechny informace ke slevám na pojistném zveřejnila ČSSZ na svých webových stránkách Slevy na pojistném - Česká správa sociálního zabezpečení (cssz.cz).



Další informace jsou v tiskové zprávě z 20. února 2024 na webu Ministerstva práce a sociálních věcí Slevu na pojistném měsíčně využívá přes 85 tisíc zaměstnanců. Podpora zkrácených úvazků zvyšuje flexibilitu trhu práce (mpsv.cz)

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page