top of page
  • Marta Dušková

Trolejbus v Kostelci nad Labem jezdit nebude!

Středočeský kraj zveřejnil v pondělí 25. října závěrečnou informaci k plánované trolejbusové lince v Kostelci nad Labem. Obyvatelé dotčeného regionu nesouhlasili s projektem a podepisovali v posledních měsících petici s názvem Nechceme troleje do vesnic a polí.

Na návrh radního pro oblast veřejné dopravy Petra Boreckého zastavilo Zastupitelstvo Středočeského kraje projekt trolejbusové dopravy z Prahy do Kostelce nad Labem.

„Zástupci obcí na trase dali najevo svůj nesouhlas s tímto projektem. Nechceme jít proti vůli občanů“ vysvětlil radní Borecký na zasedání Zastupitelstva svůj záměr odstoupit od projektu.


Petici s názvem „Nechceme troleje do vesnic a do polí“ podepsalo celkem 749 občanů obcí Veleň, Polerady, Mratín, Sluhy, Brázdim a města Kostelec nad Labem. Nesouhlasili se zavedením parciálních trolejbusů a výstavbou trolejí v katastrech předmětných obcí.

Celý projekt se připravoval od roku 2019, současné vedení kraje jej tedy převzalo od svých předchůdců. Přestože plánované parciální trolejbusy mají vlastní akumulátory a troleje by byly jen na některých úsecích, občany ve zmíněných lokalitách se nepodařilo přesvědčit. Projekt linky 377 do Kostelce tedy tímto končí. Naopak přípravy linky 375 z pražské Harfy do Brandýsa nad Labem pokračují, u obcí na této trase má projekt trolejbusové dopravy podporu.


Vzhledem k závazkům vůči EU týkajícím se bezemisní dopravy bude třeba hledat pro trasu do Kostelce jiné alternativy. Pokud trolejbusy, podle studie, kterou pro kraj zpracovala Dopravní fakulta ČVUT, a která je vyhodnotila jako nejrozumnější řešení, neprošly, bude nutno najít jiná řešení v podobě elektrobusů či vodíkových autobusů.

Podrobné informace k průběhu plánovaného projektu a informace o vyjádření nesouhlasného stanoviska obcí jsou k dispozici na www.stoptrolejbus.cz .




7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page