top of page
  • Marta Dušková

V bývalém augustiniánském klášteře byl slavnostně otevřen bytový dům pro seniory

Areál Domova pro seniory Senlife se rozšířil o další část v bývalém barokním klášteře v Mělníku. V pátek 29. července byla slavnostně otevřena budova bývalého barokního pivovaru v prostorách augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce.

Nově zrekonstruovaný barokní pivovar bude sloužit jako byty pro seniory s možností využití terénní péče.

„Když se rekonstruoval klášter, tuhle budovu jsme nějak neřešili. Měli jsme ji v plánu jako následující etapu rekonstrukce. Vloni jsme otvírali v září hlavní budovu domova a už jsme začali s rekonstrukcí pivovaru. Rekonstrukce se dá říct, že je zase velmi rychlá a 12. července bude budova připravena k nastěhování pro klienty. Je to další rozšíření stávajícího provozu. Standard tam bude trochu jiný, protože celá budova je koncipována ne jako pokoje, ale byty buď 2kk anebo garsoniéry. Je tam velká příležitost pro bydlení párů. Bude tam plně vybavená kuchyň s myčkou a mikrovlnkou, takže klienti tam budou moci žít ještě víc domácky, a přitom budou mít zajištěn veškerý komfort a péči“ vysvětlil Lukáš Drásta, ředitel domova v dubnovém článku na Kanálu eM. „Vedlejší stavba byla původně pivovar, kde augustiniáni vařili pivo, to byla zřejmě největší část jejich obživy. Dokonce v archivu jsme našli i záznam, kdy město zakázalo v klášteře pivo vařit, protože bylo lepší než pivo města. Později pivovar pravděpodobně sloužil jako hospodářská budova a na začátku 20. století se ještě v nějaké malé míře zde pivo vařilo. Poté tady bylo učiliště, v pivovaru byly dílny. Takže budova byla vevnitř hodně poničená a museli jsme dělat i nové krovy. Budova tedy doteď chátrala“.


Barokní stavba augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce prošla rekonstrukcí a ze zchátralé památky se proměnila v moderní bydlení pro seniory a krásné místo pro život v téměř rekordním čase. Za tento velmi záslužný čin převzali letos zástupci společnosti Senlife Lukáš Drásta a Tomáš Eckchlager prestižní ocenění v soutěži Památka roku 2021 a v loňském roce získala skupina Senlife prestižní ocenění v kategorii Zvláštní cena poroty architektonické soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit v rámci 23. ročníku.

Fotografie nového bytového domu je možné si prohlédnout na webových stránkách Slavnostní otevření bytového domu pro seniory v původním barokním pivovaru | Senlife – domov pro seniory.


Zdroj použitých fotografiích archiv Senlife

132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page